Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Dit is wat er met jouw gegevens gebeurt zodra je de voorwaarden accepteert

11 mei 2023
Gratis online opslag, gratis e-mailen en gratis op sociale netwerken. Maar vind jij het oké dat alle gegevens die jij online post worden doorverkocht? Dat is namelijk de prijs die je betaalt. Je vult je gegevens in, je klikt na een flinke lap tekst op ‘akkoord’ en je belandt in het digitale schap. Enig idee wat er met jouw gegevens gebeurt?

Betalen met je privacy

Online diensten zoals van Facebook, Google en Microsoft zijn vaak gratis te gebruiken. In ruil voor de gratis toegang geef je echter wel een deel van je privacy op. De diensten mogen bijvoorbeeld je foto’s, je likes, je locatie of de inhoud van je berichten analyseren en gebruiken voor commercieel gewin. Zo kunnen ze advertenties personaliseren, je foto’s gebruiken in reclame-uitingen en een deel van je gegevens (al dan niet geanonimiseerd) doorverkopen aan derden. Waarbij ze soms handig gebruik maken van de algemene voorwaarden, die je als gebruiker vaak niet leest.

Cookies

En dit gebeurt niet alleen bij de gratis diensten van de grote tech-reuzen die iedereen kent. Ook websites en apps volgen vaak wat je doet en verzamelen dit in bijvoorbeeld cookies. Kies bewust voor de diensten die je gebruikt en weet wat je ervoor in ruil teruggeeft. Mogen datadealers alles van je weten?


Onze Tips

  • Maak gebruik van de ‘private browsing’-optie in je browser.
  • Pas je privacy-instellingen aan in de dienst of app. Hiermee kun je vaak al een deel van het gebruik beperken.
  • Lees de algemene voorwaarden.

Ga voor meer cyber security tips naar de informatiebeveiliging pagina en doe de cyber security cursus voor medewerkers of studenten!