Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Directe beoordeling van weefsel mogelijk door nieuwe microscopie techniek

29 augustus 2023
Bij weefselonderzoek wordt lichaamsweefsel met behulp van een microscoop onderzocht door een patholoog, een arts die gespecialiseerd is in het onderzoeken en beoordelen van cel- en/of weefselmateriaal van een patiënt. Normaal gesproken duurt het minstens 24 uur voordat het uitgenomen stukje weefsel beschikbaar is voor de patholoog om te kunnen beoordelen. Met het onderzoek van medisch natuurkundige Laura van Huizen kan een nieuwe microscopische methode ingezet worden waardoor het uitgesneden weefsel direct beoordeeld kan worden.

Wachten op beoordeling van uitgenomen weefsel
Het zo snel mogelijk beoordelen van weefsel is van cruciaal belang om ziektes te kunnen diagnosticeren of bijvoorbeeld om een tumor volledig te kunnen verwijderen. Nadat het weefsel verwijderd is wordt het opgestuurd naar het pathologielaboratorium. Om het weefsel te kunnen beoordelen moet dit eerst worden bewerkt, een proces dat minstens 24 uur duurt. Op dit moment is het niet mogelijk voor de patholoog om het uitgenomen stukje weefsel te kunnen bekijken en moeten zowel de arts als de patiënt wachten op de uitslag voordat de behandeling kan worden voortgezet. 

HHG-microscopie
Door de inzet van een nieuwe microscopische methode zou het mogelijk moeten zijn om uitgesneden weefsel direct te kunnen beoordelen, toont het onderzoek van Van Huizen aan. Zij onderzocht een veelbelovende microscopietechniek, de zogeheten Hogere Harmonische Generatie (HHG) microscopietechniek. Zij keek naar afbeeldingen van verschillende typen weefsel van patiënten met verschillende ziektes, waarbij de focus lag op longweefsel. Op deze manier kon Van Huizen de methode testen en mét resultaat. Zij toont aan dat de HHG-microscopie een geschikte techniek is om weefsel direct ter plaatse te kunnen beoordelen. Met gebruik van de HHG-microscoop kon Van Huizen vanaf het moment van weefselafname binnen 7 minuten een overzichtsafbeelding maken van het stukje weefsel.

Onderzoek toont aan dat methode geschikt is
Van patiënten bij wie longkanker vermoed werd, werden in de studie afbeeldingen gemaakt van longbiopten. Alle belangrijke weefselstructuren en kenmerken om een diagnose te kunnen stellen konden met behulp van HHG-microscopie worden geïdentificeerd. Het resultaat toont aan dat de HHG beeldkwaliteit volgens de pathologen in 97% voldoende was en in 87% konden zij een juiste beoordeling geven over of het weefsel wel of geen kanker bevatte. “Directe beoordeling van het uitgenomen weefsel kan potentieel leiden tot het verbeteren en versnellen van de diagnostiek” aldus de onderzoeker.

Voordeel voor de patiënt
Beoordeling van het uitgenomen weefsel zonder minimaal 24 uur te hoeven wachten biedt dus alleen maar voordelen. Bij het nemen van longbiopten is er nu bijvoorbeeld geen feedback over de geschiktheid van het uitgenomen weefsel. Bevat het biopt bijvoorbeeld het juiste materiaal om een diagnose te kunnen stellen? Wanneer de patholoog later beoordeelt dat dit niet zo blijkt te zijn, dan moet de patiënt terugkomen voor een herhaalde procedure met de bijbehorende risico’s en ongemakken. Met de HHG-microscoop kan het weefsel direct worden beoordeeld en kan de arts worden geholpen bij het uitnemen van een geschikt biopt. “Dit resulteert in verminderde geassocieerde gezondheidskosten, maar met name verminderde nadelige effecten voor de patiënt” legt Van Huizen uit.