Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De ideale nieuwe Minister-President scoort hoog op integriteit en visie

20 november 2023
Uit recent onderzoek van het Amsterdam Leaderschip Lab aan de Vrije Universiteit Amsterdam naar de beste nieuwe minister-president blijkt dat integriteit en visie als belangrijkste eigenschappen worden genoemd.

Verbindend en moedig worden als de minst belangrijke eigenschappen gezien voor de toekomstige premier van Nederland. Volgens de 1027 deelnemers van het onderzoek voldoet Pieter Omtzigt het beste aan het plaatje van de ideale minister-president van Nederland. Omtzigt krijgt van de deelnemers het rapportcijfer 6.5, en blijft daarmee de andere lijsttrekkers voor.

Het Amsterdam Leadership Lab heeft een representatieve steekproef van ruim 1000 deelnemers gevraagd hoe zij de volgende zes eigenschappen zouden verdelen als zij het profiel van de ideale minister president zouden mogen samenstellen:

 1. Visie
 2. Communicatief sterk
 3. Moedig
 4. Verbindend
 5. Besluitvaardig
 6. Integer

De selectie van de eigenschappen is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar politiek leiderschap. Ook vroegen de onderzoekers de deelnemers hoe zij vinden dat de lijsttrekkers van de op dit moment vijf grootste partijen in de peilingen scoren op dezelfde zes eigenschapen. Daar kwamen de volgende bevindingen uit:

 • Pieter Omtzigt (NSC) scoort het hoogst op de eigenschappen Integer, Visie en Verbindend.
 • Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) krijgt van de deelnemers de hoogste score op Besluitvaardig en Communicatief sterk.
 • Frans Timmermans (PvdA/Groen Links) wordt ook als Communicatief Sterk gezien maar niet erg Moedig
 • Geert Wilders (PVV) wordt van alle lijsttrekkers als meest Moedig gezien.
 • Mona Keijzer (BBB) scoort relatief laag op deze eigenschappen

VU-hoogleraar Mark van Vugt (directeur Amsterdam Leadership Lab): “Opvallend aan deze uitslag vind ik dat de deelnemers juist die eigenschappen wensen in de ideale nieuwe premier van Nederland, waarop Mark Rutte alom werd bekritiseerd, namelijk zijn integriteit en gebrek aan visie. Rutte zei eens dat visie als een olifant is die het zicht belemmert. Daar komt de nieuwe premier dus niet mee weg. Mensen hebben behoefte aan een vergezicht voor Nederland”

VU-organisatiepsycholoog Wendy Andrews: “Omtzigt scoort hier wel hoog op integriteit en visie. Kiezers nemen het mogelijk voor lief dat ze hem communicatief minder sterk en minder besluitvaardig vinden, omdat ze deze kwaliteiten in het huidige klimaat minder belangrijk vinden.”

“Wat ook opvalt is dat deelnemers over het algemeen vrij eensgezinds zijn over welke eigenschappen zij belangrijk vinden voor de nieuwe minister-president. Zo zijn er geen regionale verschillen of verschillen tussen leeftijdsgroepen. Wel zien we dat mannen voor de eigenschap besluitvaardigheid hoger scoren dan vrouwen”, aldus VU-organisatiepsycholoog Sanne Feenstra.

Bekijk hier alle resultaten.