Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Cryptomunten worden veiliger als gebruikers speciale, dure chips inzetten

21 september 2023
Cryptomunten hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, en daarmee wordt het ook steeds belangrijker om ze goed te beveiligen. Maarten van Oordt, universitair hoofddocent Finance aan de Vrije Universiteit Amsterdam, toont in een nieuw onderzoek aan dat het minder aantrekkelijk wordt om een munt aan te vallen als daar dure en specialistische computerchips voor nodig zijn.

Bitcoin is zo’n cryptomunt waarvoor bijzondere computerchips worden gebruikt. Alle transacties met Bitcoin worden bijgehouden in een soort online logboek, de blockchain. Om daar nieuwe transacties aan toe te voegen (ook wel ‘minen’ genoemd), vereist Bitcoin dat je eerst met krachtige computers hele ingewikkelde puzzels oplost. Zo wordt voorkomen dat iedereen zomaar transacties kan toevoegen of uitwissen. Als beloning voor het werk krijgen partijen die transacties bijhouden nieuwe Bitcoins en een transactievergoeding.

Stel je nu eens voor dat je een hoop Bitcoins bezit en die wilt uitgeven om een luxe jacht te kopen. Hoe fijn zou het zijn als je die transactie vervolgens kunt wissen uit de blockchain, zodat je dezelfde Bitcoins nog een keer kunt uitgeven aan iets anders? Dat is mogelijk, als je sneller puzzels kunt oplossen dan de anderen in het netwerk. Je kunt dan een alternatieve versie van de blockchain starten vanaf het moment vlak voordat je het luxe jacht betaalt. In die alternatieve blockchain laat je jouw eerdere aankoop achterwege. Op het moment dat jouw alternatieve blockchain langer is dan de oorspronkelijke reeks, telt de alternatieve blockchain. Omdat je dezelfde munten twee keer uit kan geven wordt zo’n aanval een ‘double-spending attack’ genoemd.

Van Oordt: “Om heel snel nieuwe transacties toe te voegen kun je gebruik maken van ASICs (Application-specific integrated circuits), gespecialiseerde computerchips die ontworpen en geoptimaliseerd zijn om de wiskundige puzzels van Bitcoin op te lossen. Die chips zijn duur, en je kunt ze eigenlijk nergens anders voor gebruiken. Precies daarom is het kostbaar om een aanval uit te voeren op de Bitcoin.”

De aanval, het uitwissen van je transactie of zelfs een hele reeks transacties, zal je in eerste instantie veel geld opleveren. Maar de dure chips die je hebt gekocht om de aanval uit te voeren, had je ook kunnen gebruiken om nieuwe Bitcoins te minen. En dat zou je natuurlijk ook veel geld opleveren, zeker als de koers van Bitcoin stijgt. Van Oordt: “Als je een aanval uitvoert, is het waarschijnlijk dat de waarde van de Bitcoin daalt. Je hebt tenslotte bewezen dat het gebruik van de munt niet veilig is. Met die dure chips kun je nog steeds Bitcoins minen, maar dat zal je veel minder opleveren dan wanneer je geen aanval had uitgevoerd. Het is dus veel moeilijker om je investering, die dure chips, terug te verdienen.”

In eerdere onderzoeken naar de veiligheid van cryptomunten werd er nog geen rekening gehouden met de hoge kosten van specialistische hardware. “Wij laten in ons nieuwe onderzoek zien dat als een munt gebruik maakt van bijzondere hardware, de kosten van een aanval met een factor van meer dan 1000 kunnen toenemen. Het is dus alleen nog aantrekkelijk om een double-spending attack uit te voeren als je met de transactie die je uit het logboek wist, héél veel geld kunt verdienen” aldus Van Oordt. 

Aanvallen op cryptomunten zijn eerder voorgekomen. Van Oordt: “Een aanval slaagt als één of meerdere partijen die 51 procent van de rekenkracht van een netwerk in handen krijgen, de aanval willen uitvoeren. Dat gebeurde bijvoorbeeld eerder bij de munt Bitcoin Gold. Maar de munt Bitcoin is zo groot en de benodigde hardware is zo enorm veel waard, dat het onwaarschijnlijk is dat een succesvolle aanval daar winstgevend zou zijn.”

Van Oordt voegt hier nog aan toe dat de ingewikkelde puzzels van Bitcoin wel een groot nadeel hebben: “Het kost erg veel energie om ze op te lossen, vanwege alle computers die overuren moeten draaien. Veiligheid komt dus wel met een hoge prijs.”

Meer weten?

Het onderzoek is deze week gepubliceerd in Management Science. 

Er is ook een publiek toegankelijke working paper.

Meer weten over het onderzoek van de VU School of Business and Economics? Neem contact op met wetenschapsredacteur Yrla van de Ven, y.f.van.de.ven@vu.nl of 06-26512492.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam