Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Chemische stoffen ontregelen eierstokken en kunnen leiden tot onvruchtbaarheid

10 januari 2023
FREIA, een internationaal consortium van wetenschappers onder leiding van toxicoloog Majorie van Duursen en met analytisch chemicus Marja Lamoree van de Vrije Universiteit Amsterdam, onderzocht het verband tussen mogelijke hormoonverstorende chemicaliën (EDC's) en vruchtbaarheid bij vrouwen.

Eén op de zes vrouwen ondervindt problemen met zwanger worden of een zwangerschap uit te dragen. Ondanks het toenemend aantal vruchtbaarheidsbehandelingen zijn de succespercentages van deze behandelingen gelijk gebleven. Bij ongeveer één op de vier stellen zijn eierstokstoornissen de oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen. De eierstokken spelen een belangrijke rol bij de hormoonproductie en de vorming van oöcyten (eicellen). Het is dan ook zeer aannemelijk dat door de mens gemaakte chemicaliën die het hormoonsysteem verstoren, bijdragen aan de percentages onvruchtbaarheid.

Chemische stoffen in vloeistof rond eicellen
In de FREIA-studie werd van 185 Zweedse vrouwen en 148 Estse vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen, de vloeistof rond de eicellen (folliculaire vloeistof) getest op de aanwezigheid van 59 vermoedelijke en bekende hormoonverstorende chemicaliën. In alle folliculaire vloeistoffen werden meerdere chemische stoffen gedetecteerd. In meer dan 90 procent van de folliculaire vloeistoffen werden drie metabolieten van de weekmaker DEHP, methylparabeen en zes soorten PFAS gedetecteerd.

De eierstokken van vrouwen met hogere gehaltes aan DEHP, methylparabeen en mogelijk PFUnDA en PFOA reageerden minder op vruchtbaarheidsbehandelingen, wat werd bepaald aan de hand van de ovariële gevoeligheidsindex (OSI). Er waren ook aanwijzingen dat sommige PFAS de kans op een succesvolle zwangerschap door de vruchtbaarheidsbehandeling verminderden. Alle resultaten zijn gepubliceerd in Environmental Research.

Betere maatregelen tegen hormoonverstorende stoffen
Hormoonverstorende stoffen zitten in heel veel producten, zoals plastics, elektronica en cosmetica, maar het kan ook in je eten zitten, met name als je voedsel in plastic bakjes verwarmt in de magnetron. De resultaten uit deze studie leveren aanvullend bewijs dat hormoonverstorende stoffen kunnen bijdragen aan vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen. De studie onderstreept de noodzaak voor betere maatregelen om blootstelling aan deze stoffen te verminderen.

Onlangs wijdde Nieuwsuur een uitzending aan de invloed van hormoonverstorende stoffen op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen, waarin van Duursen vertelt over onderzoek dat aan de VU hiernaar wordt gedaan.