Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Carina Pittens ontvangt financiering SGW Open Competitie XS

Delen
11 juli 2023
Carina Pittens ontvangt één van de 61 toekenningen van de SGW Open Competitie XS. Pittens is universitair docent patiëntenparticipatie aan het Athena Instituut. Ze onderzoekt het gebrek aan zeggenschap in de beleidsvorming onder ziekenhuisverpleegkundigen, met behulp van verschillende kwalitatieve onderzoeksmethoden.

Machtstructuren
Pittens
onderzoekt welke structuren in ziekenhuizen invloed hebben op de machtspositie van verpleegkundigen. De machtspositie van verpleegkundigen wordt onderzocht met behulp van kwalitatieve methoden, zoals het bijhouden van etnografische dagboeken, semigestructureerde interviews, gedeeltelijk participerende observaties en focusgroepen.

Gebrek aan zeggenschap
Hoewel verpleegkundigen de grootste groep zorgverleners zijn en een cruciale rol innemen in de zorg, beoordelen zij hun zeggenschap met een onvoldoende (5/10). Dit blijkt uit recent onderzoek onder 2653 verpleegkundigen in Nederland. Zij ervaren gebrek aan zeggenschap in de beleidsvorming, zowel op microschaal (patiëntenbeleid) als op mesoschaal (ziekenhuisbeleid). Het gebrek aan zeggenschap of macht kwam duidelijk aan het licht tijdens COVID, doordat verpleegkundigen bijvoorbeeld niet vertegenwoordigd waren in het outbreak managementteam (OMT), terwijl zij het speerpunt vormden van de COVID-respons.

Minder burn-outs
De uitkomsten worden samen met betrokken verpleegkundigen geanalyseerd. Daarnaast zullen zij ook meewerken aan het opstellen van beleidsvoorstellen om daarmee de machtspositie van verpleegkundigen te verbeteren. Hierdoor kunnen de bevindingen van het onderzoek direct worden geïmplementeerd in de praktijk. Door het verbeteren van de machtspositie van verpleegkundigen beoogt Pittens een bijdrage te leveren aan betere patiëntenzorg, betere samenwerking met artsen en hogere werktevredenheid. De verwachting is dat dit ook de hoge uitval door burn-outs onder verpleegkundigen kan verminderen. Dit is momenteel namelijk een groot probleem door het huidige tekort aan verpleegkundigen.

Samenwerking
Het project zal in samenwerking met drie Nederlandse ziekenhuizen worden uitgevoerd. Daarnaast zijn Athena Instituut-onderzoeker Dirk Essink en Martijn Vos nauw betrokken bij de opzet en uitvoering van het project. Daarbuiten werkt het onderzoeksteam ook samen met onderzoekers Cees Hamelink, Fedde Scheele en Anne Eskes.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam