Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Bètamedewerkers aan het woord: Niels de Winter

Delen
28 september 2023
In deze rubriek stellen medewerkers van de Bètafaculteit zich voor en vertellen over hun werk. Deze week is het de beurt aan expert in klimaatreconstructies Niels de Winter.

Wat doe je bij de VU en hoe lang werk je er?
Ik ben sinds september 2022 Assistent Professor in the Mariene Geologie en Paleo-klimatologie. Dat houdt in dat ik onderzoek doe naar fossielen om daarmee meer te weten te komen over het klimaat van vroeger. Heel specifiek kijk ik naar de fossielen van schelpdieren zoals oesters, kokkels and slakken. Het bijzondere aan die schelpen is dat ze laagje voor laagje groeien en zo heel gedetailleerd informatie vastleggen over de omgeving waarin het diertje leefde en dus over het klimaat. Je kunt ze zien als de boomringen van de zee, en we kunnen ze gebruiken om een heel precies beeld te krijgen van de variatie in het weer en klimaat van miljoenen jaren geleden, bijvoorbeeld in tijden waarin het veel warmer was dan nu. Deze informatie helpt ons om het klimaat beter te begrijpen en het warmere klimaat van de toekomst beter te voorspellen.

Wat is het leukste aan werken bij de Bètafaculteit?
Ik vind het heel leuk om in een faculteit te werken met zulke diverse onderzoeksonderwerpen. Ik ben Aardwetenschapper, maar ik werk graag samen met collega’s in de Chemie, Biologie en Fysica. Dat moet ook als je wilt begrijpen hoe schelpdieren schelpjes bouwen, maar tegelijkertijd ook moet onderzoeken hoe die schelpen fossielen worden en wat de samenstelling van de schelpen zegt over het klimaat. Overleggen met collegas in andere vakgebieden levert altijd nieuwe en interessante ideeën en inzichten op. Zo hebben we deze zomer nog samen met collegas van de Biologie een experiment gedaan waarin we poelslakjes kweekten in de kelder van het W&N gebouw om te onderzoeken hoe verschillen in watertemperatuur hun groei en de samenstelling van hun schelp beinvloeden.

Wat kan er beter bij de faculteit?
Ik denk dat we nog iets meer samen zouden kunnen doen. Ik werk nog maar een jaar op de VU, maar merk wel dat sommige onderzoekers binnen de faculteit veel met hun eigen onderwerp bezig zijn en minder vaak “over de schuttig” kijken. Ik moest zelf ook actief contact zoeken met collegas buiten mijn departement, omdat ik die niet vaak tegen kwam. Misschien dat we iets beter ons best kunnen doen om met elkaar in contact te komen, bijvoorbeeld door middel van het organiseren van gezamelijke lezingen.

Welk boek, film of album (of iets anders) vind je dat je collega’s moeten lezen, zien of horen?
Ik lees graag, dus vind het lastig om hier één boek uit te kiezen, maar een van de boeken die veel invloed hadden op de manier waarop ik naar de wereld kijk is het boek “Factfulness” van Hans Rosling. Het is een heel goed boek wat met feiten korte metten maakt met de klassieke manier waarop we mensen in de wereld opdelen in groepen (“Eerste”, “Tweede” en “Derde” wereld). De boeken “Enlightenment Now” (Steven Pinker) en “Animal Liberation” (Peter Singer) zetten je op eenzelfde manier aan tot denken. Ik beveel ze alledrie van harte aan!

Wat heb je afgelopen weekend gedaan?
Het afgelopen weekend ben ik met mijn vriendin twee dagen gaan wandelen rond het Lauwersmeer in Friesland. We hebben overnacht in een “Cabiner”, een soort blokhut in een natuurgebied zonder stroom en met een waterpomp en een houtkachel om op te koken. Erg ontspannend!

Aan wie draag je het stokje over?
Ik draag graag het stokje over aan mijn collega Joris Koene van het departement Ecology and Evolution.

Dilemma’s

Ben je bèta of alfa?
Ik voel me op mijn werk meer bèta- dan alfawetenschapper, maar verdiep me in mijn vrije tijd ook graag in “alfa” onderwerpen zoals psychologie, antropologie en filosofie.

Online meetings of op locatie?
Beiden. Het hangt af van de soort meeting: Sommige dingen bespreek je nu eenmaal gemakkelijker als je iemand fysiek voor je hebt (of spontaan in de wandelgangen), maar online meetings zijn wel erg handig als je mensen wilt spreken met een drukke agenda. Bovendien zijn ze inclusiever, want niet iedereen heeft de mogelijkheid om (ver) te reizen om op de plaats van de meeting te komen.

Lift of trap
Bijna altijd de trap. Wij zitten op de derde verdieping, dus dat is niet echt een probleem. Ik neem alleen de lift als ik veel (zware) spullen moet meenemen.

Spar of mensa?
Geen van beiden. Ik neem eigenlijk altijd mijn eigen lunch mee naar werk.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam