Wat doe je bij de VU en hoe lang werk je er?
“Ik werk sinds 2000 bij de VU bij de afdeling Natuurkunde. Ik heb hier zelfs ook gestudeerd en gepromoveerd, heb wel een aantal jaar in Chicago en Parijs gewerkt, maar ben weer teruggekeerd! Ik ben hoogleraar in de sectie Biofotonica en Medische Beeldvorming. Een aantal jaar geleden besloot ik mijn meer fundamentele onderzoek een andere richting te geven. Ik gebruik en ontwikkel een innovatieve microscopische techniek, 2e en 3 harmonische generatie, om heel snel naar onbewerkt weefsel te kunnen kijken. Je kunt dan meteen, zonder kleuringen van het weefsel, cellen zien, celkernen, axonen, collageen en elastine, etc. Dat is heel toegepast, ik werk samen met verschillende artsen, chirurgen en pathologen, en onze technieken worden nu getest in de kliniek, bijvoorbeeld om te kijken of een long biopt ‘representatief’ is, of er kankercellen inzitten, en wat de diagnose is. We hebben een bedrijf opgericht, Flash Pathology, om deze techniek in alle ziekenhuizen te krijgen, omdat het grote voordelen heeft: met deze apparaten hoeven minder biopten afgenomen te worden, een behandeling kan sneller gestart worden en patienten krijgen sneller hun diagnose. We doen hier ook hele interessante onderzoeksprojecten in het lab mee, en ik heb nu ook weer een heel leuk nieuw idee voor een nieuw project.
Daarnaast ben ik opleidingsdirecteur van de opleidingen Medische Natuurwetenschappen en Biomedical Technology and Physics. Dat is ook heel leuk om te doen, samen met een team van staf en studenten de opleidingen steeds beter maken.
Wat is het leukste aan werken bij de Bètafaculteit?
“Ik vind het contact met studenten erg leuk. Op de bachelorvoorlichtingsdagen en als ze binnenkomen zijn het echt nog scholieren, maar je ziet ze groeien en ontwikkelen, en als ze dan hun bachelorproject doen of later zelfs nog een masterstage, zijn het echt onderzoekers geworden. Ik heb zelf altijd een heel aantal studenten in mijn groep, maar ik vind het ook erg leuk aanwezig te zijn bij de diplomauitreikingen en dan te horen wat de studenten allemaal in hun stage gedaan hebben, en hoe ze al zo’n belangrijke rol hebben gespeeld in het onderzoek van hun begeleiders”
Wat kan er beter bij de faculteit?
“De Bètafaculteit is natuurlijk heel groot. Daar hoort ook bij dat het soms wat log en afstandelijk wordt. En dat je soms het gevoel krijgt dat je onderzoek je privézaak is, wat je als een soort hobby erbij doet.”
Welk boek, film, album vind je dat je collega’s moeten lezen, zien of horen?
“Ik moet eerlijk bekennen dat ik een wat ‘ordinaire’ smaak heb qua boeken (thrillers en detectives), en graag ’s avonds wat zit te Netflixen, denk aan Peaky Blinders of Downton Abbey. ”
Wat zijn je plannen dit weekend?
“Zaterdag gezellig een avond met vrienden bij ons, zondag met een andere vriendin naar mijn paard, de geweldige Bojack.”
Aan wie draag je het stokje over?
“Ik draag het stokje graag over aan Paul Goossens omdat bij onze meer praktische problemen zijn naam altijd opkomt. En het voor hem toch wel een heel interessante tijd zal zijn met al die nieuwe gebouwen, en alle problemen die daarbij horen.”
Dilemma’s
Ben je bèta of alfa?
Een beta.
Online meetings of op locatie?
Beter contact op locatie, maar mensen zijn sneller bij elkaar te krijgen online.
Lift of trap?
Tot 3e verdieping trap, daarboven lift. Vroeger nam ik nog wel een de trap naar de 6e, maar nu niet meer.
Spar of mensa?
Spar.
Bètamedewerkers aan het woord: Marloes Groot
6 juli 2023
In deze rubriek stellen medewerkers van de Bètafaculteit zich voor en vertellen ze over hun werk. Deze week is het de beurt aan natuurkundige Marloes Groot.