Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

150 jaar Hindostaanse immigratie in unieke documentaire

22 november 2023
Op 25 november gaat de documentaire “Be at home wherever you are” in première. Hij laat zien hoe individuen en gemeenschappen ook na migratie hun culturele wortels kunnen behouden. Aan de basis lag het boek van VU-hoogleraar Hindoe Spiritualiteit en Samenleving Sharda Nandram.

Be at home wherever you are neemt de kijker mee op een inspirerende ontdekkingsreis naar de rijke cultuur en tradities van India, Suriname en Nederland. De film is niet alleen bijzonder door de wereldwijde reikwijdte van de opnames, maar ook door de intentie om de complexe geschiedenis op een toegankelijke manier te vertellen. Zo gebruiken de makers bijvoorbeeld animaties om de geschiedenis tot leven te brengen, op een manier die boeiend is voor alle leeftijden. 

Kom ook

Rond de première vindt een event plaats bij de VU, in Theaterzaal 5 van het NU-gebouw (derde verdieping) aan de Boelelaan. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om het event en de première gratis bij te wonen. Aanmelden kan hier.

Jubileumjaar

Nandram: "2023 is een bijzonder jubileumjaar, want het markeert 150 jaar Hindoestaanse immigratie, 170 jaar Chinese immigratie, 170 jaar Portugese immigratie uit Madeira en 160 jaar afschaffing van de slavernij. Met deze film willen we laten zien dat deze mooie ronde getallen niet alleen cijfers representeren, maar ook moed, de veerkracht en het aanpassingsvermogen van gemeenschappen en individuen symboliseren. Het vertelt hoe door generaties heen men culturele wortels kan behouden en ook het onbekende kan omarmen."

Divali

De documentaire verdiept het thema van thuisvoelen verder door de boodschap van het Divali-feest, waarbij het vinden van licht centraal staat. Net zoals het licht van Divali mensen in staat stelt om in moeilijke tijden hun innerlijke kracht te vinden, roept de documentaire de kijker op tot het ontdekken van dat innerlijke licht, om zich ondanks uitdagingen in te spannen om in harmonie samen te leven met andere mensen en de natuur.

"Door de combinatie van beelden, verhalen en animatie slaat de film een brug tussen het verleden en de toekomst," zegt Nandram. Zo is de film meer dan alleen een informatief hulpmiddel, maar ook een inspiratiebron voor nieuwe generaties.