Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ZonMw-beurs voor Citizen Science project naar vaginale gezondheid

26 september 2022
De Nederlandse wetenschapsfinancier ZonMw heeft een subsidie van 250 duizend euro toegekend voor het burgerwetenschapsproject ‘Van Vrouwen Voor Vrouwen’. In dit project gaan burgers samen met wetenschappers, waaronder van de Vrije Universiteit Amsterdam, onderzoeken of het toedienen van crispatus-bacteriën kan helpen bij het verbeteren van de vaginale gezondheid.

Uit onderzoek blijkt dat de zogeheten ‘Lactobacillus crispatus’-bacterie veel vaker voorkomt bij gezonde vrouwen. Vrouwen met deze bacteriën hebben bijvoorbeeld minder vaak last van vaginale infecties en lopen minder risico op vroeggeboorte. VU-microbiologen Rosanne Hertzberger en Remco Kort willen begrijpen hoe dat komt en of het delen van zelf geïsoleerde crispatus-bacteriën kan helpen bij het verbeteren van de vaginale gezondheid. Uiteindelijk willen zij, samen met deelnemende burgers en partners uit het bedrijfsleven, een toegankelijk vaginaal probioticum ontwikkelen met een mix van verschillende crispatus-bacteriën. Hiermee zetten zij een stap in de belangrijke transitie van antibiotica naar probiotica.

Over-the-counter product
Recent is duidelijk geworden dat crispatus-bacteriën vanuit een product goed en langdurig de vagina kunnen koloniseren en daar kunnen helpen om infecties te voorkomen. Deze nieuwe producten worden echter ontwikkeld in een geneesmiddeltraject waarbij het ontbreekt aan toegankelijkheid voor het grote publiek en diversiteit van verschillende crispatus-stammen die voorkomen in de vagina. In dit tweejarige project, dat recent van start is gegaan, willen de wetenschappers samen met burgers uit­zoeken welke combinaties van crispatus-bacteriën goed werken om zo tot de optimale mix voor een vaginaal probioticum te komen, dat zonder recept via de retail verkrijgbaar is.

In de eerste fase zullen tientallen betrokken burgerwetenschappers hun eigen vaginale crispatus-bacterie kweken en onderzoek doen naar hun eigen bacteriële samenstelling. In de tweede fase ligt de nadruk op het ontwikkelen van een vrouwvriendelijk product op basis van de bacteriën. In de laatste fase zal de werkzaamheid van het prototype product worden onderzocht. De burgers zullen niet alleen hun eigen bacteriën isoleren, maar ook meewerken aan het onderzoek en de ontwikkeling van het product. Hertzberger: “Door burgerwetenschap stellen we vrouwen in staat zelf onderzoek te doen, hun gezondheid in eigen handen te nemen en krijgen de bacteriën een gezicht, een verhaal en een toepassing om in de toekomst andere vrouwen te helpen.”

Citizen Science subsidie
De subsidie is toegekend binnen het programma Citizen Science voor Gezondheid en Zorg waarbij ZonMw en Health~Holland samenwerken. Het doel van het programma is het realiseren van creatieve, innovatieve en vooral ook duurzame oplossingen aan de hand van Citizen Science.

Dit project is een samenwerkingsverband tussen de VU, Stichting crispatus, Yoni, Winclove, BaseClear en ARTIS-Micropia. Kijk voor meer informatie over dit project op www.crispatus.org.

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam