Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Wetenschappers VU en Leiden gaan antibioticaresistentie aanpakken

11 maart 2022
Met hun voorstel ‘Next Generation Antibiotics Targeting Gram-Negative Pathogens’ ontvangen biochemicus Nathaniel Martin (Universiteit Leiden) en microbioloog Joen Luirink (AIMMS, VU) financiering van het NWO Open Technologieprogramma (OTP).

In dit project verenigen de onderzoeksgroepen van Martin en Luirink zich om het probleem van antibioticaresistentie aan te pakken, met behulp van een reeks experimentele benaderingen. Door gebruik te maken van innovatieve high-throughput screening en state-of-the-art chemisch-biologische selectiemethoden, zullen nieuwe antimicrobiële verbindingen worden geïdentificeerd.

De samenwerking heeft bijna 1 miljoen euro toegekend gekregen. Het onderzoek gaat vier jaar duren en het project wordt ondersteund door de private partners Fundación Medina, Bioversys AG en Pepscan. De groep van Seino Jongkees (AIMMS, VU) is ook betrokken bij het onderzoek.

BamA-eiwit
De focus van dit onderzoek ligt met name op het vinden van antibiotica die interfereren met de activiteit van een bacterieel buitenmembraaneiwit dat bekend staat als BamA. Hoewel de activiteit van BamA essentieel is voor Gram-negatieve bacteriën, zijn er momenteel geen klinisch gebruikte antibiotica die werken door de activiteit ervan te remmen.

Deze aanpak kan mogelijk de hoognodige nieuwe antibiotica leveren tegen de meest gevaarlijke ziekteverwekkers op een recent gepubliceerde lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie, namelijk resistente stammen van Acinetobacter, Pseudomonas en verschillende Enterobacteriaceae (inclusief Klebsiella en E. coli). Het onderzoek van Martin en Luirink zal innovatieve antibiotica opleveren gericht tegen Gram-negatieve bacteriën als aanknopingspunten voor verdere ontwikkeling, samen met belangrijke inzichten in hun werkingsmechanismen.

Over het Open Technologieprogramma (OTP)
Door middel van het OTP stelt het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) financiering beschikbaar voor excellent onderzoek, met het oog op mogelijke toepassing van de resultaten. Het programma geeft bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot toepasbare kennis. Lees het NWO nieuwsbericht.