Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU-psycholoog Joshua Tybur krijgt ERC Consolidator Grant

18 maart 2022
313 nieuwe ERC Consolidator Grants om grote wetenschappelijke vragen aan te pakken

Kan social tipping leiden tot een snelle transitie naar hernieuwbare energiebronnen? Kunnen we computersoftware beveiligen? Hoe zag diplomatie eruit in het vroegmoderne Zuidoost-Europa? En hoe kan het hart het ritme van zijn ritme vinden? 313 winnaars van de laatste ronde consolidatorbeurzen van de European Research Council, ondersteund door 632 miljoen euro, zullen deze en andere belangrijke vragen in alle wetenschappelijke disciplines aanpakken. De financiering zal mid-career onderzoekers ondersteunen en hen helpen hun teams te consolideren en baanbrekend onderzoek uit te voeren met methoden naar keuze. 

Joshua Tybur's project NONPHARM 
Hoe kunnen we de last van infectieziekten verminderen - zowel die welke seizoensgebonden circuleren als die welke zich tijdens pandemieën over de hele wereld verspreiden? Joshua Tybur's project neemt een evolutionaire psychologische benadering om niet-farmaceutische interventies (NPI's) beter te begrijpen - gedrag dat de verspreiding van pathogenen vermindert. De COVID-pandemie heeft ons net een voorproefje gegeven van hoe infectieziekten het fysieke en mentale welzijn en de beslageconomieën kunnen beïnvloeden. NPI's kunnen deze negatieve gevolgen verminderen.  
 
Walging en infectieziekte 
Disgust is algemeen geïdentificeerd als de emotie die ons motiveert om dingen te vermijden die ons ziek kunnen maken, zoals lichamelijke afvalstoffen en bedorven voedsel. Walging doet echter weinig om de overdracht via aerosolen of ademhalingsdruppels te remmen - belangrijke routes voor de respiratoire pathogenen die seizoensgebonden circuleren, recente pandemieën hebben veroorzaakt en waarschijnlijk de pandemieën van de toekomst zullen veroorzaken. Tybur: "We hebben veel vooruitgang geboekt in het begrijpen van walging. Maar deze vooruitgang heeft ons niet veel inzicht gegeven in de psychologie die ten grondslag ligt aan de beslissingen van mensen om deel te nemen aan de minder intuïtieve NPI's die respiratoire pathogenen remmen, zoals handen wassen, barrières creëren tegen ademhalingsdruppels en aerosolen, en zelfisolatie terwijl ze besmettelijk zijn. "  
 
NPI's beter begrijpen 
In zijn project zal Tybur eerst proberen te begrijpen waarom NPI-praktijken variëren tussen en binnen samenlevingen. Om dit te doen, zal hij interculturele verschillen en overeenkomsten in NPI-praktijken in 50 landen meten en verklaren, en hij zal NPI-praktijken meten bij Nederlandse tweelingen en hun ouders om genetische en culturele overdracht van NPI's binnen Nederland te beoordelen. Ten tweede zal hij de rollen testen van volkstheorieën over immuniteit, moralisering en conflicten tussen individuele en collectieve belangen die van invloed zijn op NPI-praktijken. Ten derde zal hij interventies ontwikkelen en testen voor het verhogen van het handen wassen en het verhogen van vrijwillige quarantaine tijdens ziekte. Tybur: "Zelfs tijdens de COVID-19-pandemie waren de NPI-praktijken suboptimaal. Influenza en vele andere virussen waren er al, COVID is niet weg en de volgende pandemie kan eerder aankomen dan we denken. We hebben betere kennis nodig over waarom mensen wel en niet deelnemen aan NPI's. Dit project is ontworpen om dergelijke kennis te genereren."  
 
Over de ERC
De ERC, opgericht door de Europese Unie in 2007, is de belangrijkste Europese financieringsorganisatie voor excellent grensverleggend onderzoek. Het financiert creatieve onderzoekers van elke nationaliteit en leeftijd om projecten uit te voeren die in heel Europa zijn gebaseerd. De ERC biedt vier kernsubsidieregelingen: Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants en Synergy Grants. Met zijn aanvullende Proof of Concept Grant-regeling helpt de ERC begunstigden om de kloof te overbruggen tussen hun baanbrekende onderzoek en vroege fasen van de commercialisering ervan. De ERC wordt geleid door een onafhankelijk bestuursorgaan, de Wetenschappelijke Raad. Sinds 1 november 2021 is Maria Leptin voorzitter van de ERC. De totale ERC-begroting voor 2021 tot en met 2027 bedraagt meer dan 16 miljard euro, als onderdeel van het programma Horizon Europa, onder de verantwoordelijkheid van de Europese commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken, Mariya Gabriel.