Hoe zien we dingen?
Je ogen vangen licht op net zoals een camera doet, maar om te zien heb je je brein nodig. Hoe integreert je brein visuele en subjectieve informatie? Hersensignalen die in tegenovergestelde richting door een hiërarchie van hersengebieden reizen spelen wellicht een cruciale rol. Dit project helpt vraagstukken over terugkoppelingen in je brein op te lossen en zo te begrijpen hoe hersengebieden samenwerken. De Jong: “Mijn onderzoek zal blootleggen hoe deze terugkoppelingen bijdragen aan hoe we dingen zien. Ik zal mensen vragen om te kijken naar visuele illusies waarin een object lijkt te zitten, of naar afbeeldingen van een echt object. Tegelijkertijd zal ik hersenactiviteit meten met elektroden die in de hersenen zijn geïmplanteerd of met een MRI scanner die een extra hoge veldsterkte heeft. Zo kan ik terugkoppelingen in het brein in beeld brengen. Ik zal ook onderzoeken wat er gebeurt als er minder terugkoppelingen zijn, door een medicijn toe te dienen dat terugkoppelingen in het brein remt...”
NWO Veni
Veni maakt samen met Vidi en Vici onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Veni is gericht op onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.
Spinoza Centrum
Maartje de Jong is werkzaam bij de groep Experimental and Applied Psychology van hoogleraar Serge Dumoulin gehuisvest in het Spinoza Centrum.
VU-onderzoeker Maartje de Jong krijgt NWO Veni-beurs
11 april 2022
VU-onderzoeker Maartje de Jong (Neurobiologie) krijgt de Veni-beurs voor haar onderzoeksvoorstel “Ik zie… ik zie wat jij niet ziet! Hoe ons brein visuele ervaringen voortbrengt”. Zij is een van de 78 veelbelovende jonge wetenschappers die een NWO Veni-financiering van maximaal 280.000 euro. Hoe heeft olie de verhoudingen in de wereld veranderd? Hoe ontstaat optimisme? Maar ook nieuwe methodes om grote stukken levend spierweefsel te printen en om nanoplastics uit drinkwater te verwijderen. Net als ieder jaar is het ook nu weer een breed spectrum aan onderzoeksthema's waarop de nieuwste Veni-laureaten zich de komende jaren gaan richten.