Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Innovatieprijs voor de leerlijn PPI

24 februari 2022
Tijdens het feestelijke en muzikale VU Nieuwjaarsgala dat 27 januari plaatsvond, werden de onderwijsprijzen uitgereikt. Jantien Stuifbergen en Laura Geelen mochten de VU Innovatieprijs in ontvangst nemen voor de leerlijn Professionele en Persoonlijke Identiteit (PPI).

Juryrapport
Opvallend vond de jury de aansluiting van de leerlijn PPI met de Onderwijsvisie van de VU en het enorme enthousiasme van de projectleden om het concept intern verder te ontwikkelen en breder toepasbaar te maken binnen de VU. De jury was met name onder de indruk van de slimme koppeling tussen de leerlijn en andere initiatieven op de VU (bijvoorbeeld op het gebied van A Broader Mind en Community Service Learning). In de leerlijn PPI worden studenten gestimuleerd om voor hun eigen ontwikkeling actief gebruik te maken van het bredere aanbod.

Unieke leerlijn
De leerlijn PPI is een uniek programma van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid dat aansluit bij de positieve leer- en onderwijscultuur van de faculteit. Studenten worden op innovatieve wijze actief betrokken bij hun eigen leerproces en ontwikkeling tot professionele deelnemers binnen de academische gemeenschap en in hun toekomstig werkveld. Tijdens interactieve groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken worden zij gecoacht door duo’s van leerlijncoaches (docenten) en student-mentoren (ouderejaarsstudenten). Studenten gaan ook zelf aan het werk en leren in activerende onderwijsvormen te reflecteren op wie ze zijn, waar ze voor staan en hoe zij richting willen geven aan hun opleiding én hun tijd op de VU.

Voorbereiden op de beroepspraktijk
Studenten doen tijdens de leerlijn PPI ook al competenties op voor de beroepspraktijk. Om mondelinge vaardigheden te ontwikkelen, kunnen studenten bijvoorbeeld aan de slag als ambassadeur op Open Dagen. Om te leren samenwerken kunnen studenten zitting nemen in een studievereniging en maatschappelijke ambities kunnen studenten uiten in één van de programma’s van de Broader Mind Course. Dat studenten uit de leerlijn PPI al tijdens hun studie actief bezig zijn met de voorbereiding op de beroepspraktijk kan Laura Geelen, coördinator van de leerlijn PPI, bevestigen. ‘’We noemen de waarde van de leerlijn PPI voor studenten (met een knipoog) het ‘PPI-effect’. We zien dat de studenten die in de pilot van de leerlijn zaten actief, betrokken, gemotiveerd en geënthousiasmeerd zijn om het maximale uit hun tijd aan de VU te halen. Zo zijn zij al aan het begin van hun opleiding op zoek naar aan de opleiding gerelateerde bijbanen en willen zij alles weten over hun mogelijkheden, bijvoorbeeld als het gaat om het volgen van bijvakken, minoren, masterprogramma’s en extracurriculaire workshops en cursussen.’’

VU Innovatieprijs
De Innovatieprijs wordt eens per twee jaar uitgereikt aan een team van docenten die een project ontwikkelen dat zich richt op de verbetering van de onderwijspraktijk aan de VU of die innovatief invulling geven aan de onderwijsvisie van de VU. Het winnende team ontving € 50.000,- om de innovatie uit te voeren. Laura Geelen geeft aan dat het prijzengeld wordt ingezet om de leerlijn PPI verder vorm te geven, te verrijken en klaar te maken voor opleidingen van andere faculteiten aan de VU. ‘’De leerlijn biedt namelijk veel mogelijkheden voor een VU-brede implementatie. Daarvoor wordt de leerlijn allereerst vertaald naar het Engels. Het prijzengeld wordt ook gebruikt om het door ons gekozen portfoliosysteem volledig op maat in te richten en te implementeren.’’