Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU en WHO lanceren gezondheidsapp voor Oekraïners

5 december 2022
De VU heeft samen met de WHO een digitale zelfhulp tool gelanceerd voor Oekraïners genaamd “Doing What Matters in Times of Stress”.

De zelfhulp tool is beschikbaar in het Oekraïens en is bedoeld om Oekraïners te ondersteunen, zowel in Oekraïne als in het buitenland. In de app wordt de gebruiker begeleidt door verschillende stappen en oefeningen om de symptomen van stress, depressie, angst en posttraumatische stress te verlichten. De oefeningen zijn ook bedoeld om sociale steun en veerkracht te vergroten. “De tool bevat informatie en oefeningen, ondersteund door tekst en audiofiles”, legt VU-hoogleraar klinische psychologie Marit Sijbrandij uit. “Het enige wat je hoeft te doen om er toegang tot te krijgen is een gebruikersnaam en een wachtwoord aanmaken.”

De app is gebaseerd op het bewezen effectieve Self-Help plus programma van de WHO. Dit is gebaseerd op ‘Acceptance and Committment therapie’, een moderne vorm van cognitieve gedragstherapie met een sterke focus op mindfulness. VU-traumaonderzoeker Iryna Frankova: “In eerder onderzoek bleek dit programma effectief bij het voorkomen van psychische problemen zoals depressie en angststoornissen bij vluchtelingen in Europa.” In het programma is aandacht voor zowel psychische problemen (stress, angst, gevoel van hulpeloosheid) als meer praktische problemen (problemen in het levensonderhoud, conflicten in het gezin, etc.).

Een eerste stap

De tool is bedoeld als een eerste stap voordat er meer intensievere vormen worden ingezet als dat nodig is. Er wordt geen persoonlijke data verzameld in de app. De app kan worden gedownload via www.dwmatters.eu.