Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Vrouw met verstandelijke beperking vaker bij arts om zwangerschap

Delen
12 oktober 2022
Vrouwen met een verstandelijke beperking komen vaker dan gemiddeld bij de huisarts omdat ze zwanger zijn of omdat ze vermoeden zwanger te zijn. Daarbij noteert de huisarts vaker een ongewenste zwangerschap en is de kans op een levende geboorte kleiner. Dit komt door het hogere aantal abortussen maar ook door het hogere aantal miskramen. Dit wijst erop dat vrouwen met een verstandelijke beperking hogere medische risico’s lopen bij een zwangerschap.

Tegelijk blijkt dat in nog geen 40% van de gevallen de verstandelijke beperking door de huisarts geregistreerd is waardoor er onvoldoende zicht is op deze groep zwangeren. Wetenschappers pleiten voor meer aandacht onder zorgprofessionals voor de medische risico’s bij zwangerschappen van vrouwen met een verstandelijke beperking.

Medische richtlijnen
In de medische richtlijnen omtrent anticonceptie en zwangerschap wordt momenteel geen specifieke aandacht gevraagd voor medische risico’s bij vrouwen met verstandelijke beperkingen. Ook in de handreiking kinderwens en anticonceptie bij mensen met een verstandelijke beperking van de Nederlandse Vereniging Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG) gaat de aandacht vooral naar ondersteuning van mensen met verstandelijke beperkingen rondom gezinsplanning en keuzes ten aanzien van anticonceptie en ethische en juridische aspecten. Tegelijkertijd komen vrouwen met een verstandelijke beperking vaker dan gemiddeld bij hun huisarts voor een recept voor anticonceptie waarbij het vaker gaat om middelen als de morning-afterpil, sterilisatie, prikpil, anticonceptiepleister of implantaat. Ook hebben ze meer vragen over het zwanger zijn.

Meer aandacht voor de medische risico’s lijkt daarom gewenst in deze richtlijnen en handreiking. De verstandelijke beperking zelf kan daarbij niet zonder meer aangewezen worden als de directe oorzaak van risico’s bij zwangerschap. Het tegengaan van stigmatisering van patiënten met verstandelijke beperkingen blijft nodig om te voorkomen dat dit een drempel wordt voor goede zorg.

Samenwerking onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking tussen wetenschappers van Viveon, de Academische Werkplaats van ’s Heeren Loo en Vrije Universiteit Amsterdam, en de Academische Werkplaats Sterker Op Eigen Benen van het Radboud Universitair Medisch Centrum. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van huisartsgegevens die door het NIVEL zijn verzameld bij 500 praktijken verspreid over Nederland over de periode 2015-2018. In deze periode zijn vrouwen van 18 tot 49 jaar gevolgd op basis van consulten, verwijzingen en doorgifte van andere behandelaars. Het is bekend dat slechts bij een derde van de patiënten de huisarts registratie doet van een verstandelijke beperking. Daarom zijn de gegevens verrijkt met statistische gegevens van het CBS, die registreert of gebruik wordt gemaakt van uitkeringen, vormen van zorg of ondersteuning speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Uiteindelijk zijn 2.397 vrouwen van 18-49 jaar met een verstandelijke beperking (gebaseerd op ofwel de registratie van de huisarts of van het CBS) vergeleken met 228.608 vrouwen zonder een verstandelijke beperking. In de vergelijkingen is rekening gehouden met verschillen in leeftijd tussen deze twee groepen. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carlo Schuengel via c.schuengel@vu.nl of 020-5988905.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam