Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Transparantie bijzonder hoogleraren

1 juni 2022
Woensdag 1 juni heeft NOS op haar website een bericht gepubliceerd waar wordt gesteld dat verschillende universiteiten - waaronder de VU - niet transparant zijn geweest over de financiering van wetenschappelijk werk van hoogleraren. Het gaat hier om een aantal bijzonder hoogleraren binnen de vakgroep belastingrecht. 

Een bijzonder hoogleraar is niet in dienst van de universiteit en wordt door zijn of haar werkgever voor een deel van de tijd vrij gesteld van werk om kennis en ervaring uit de praktijk ten bate van onderzoek en onderwijs te delen, zoals genoemd in het artikel: De Belastingdienst, PWC en Baker & McKenzie. Het werken met bijzonder hoogleraren is voor een universiteit van belang om haar verbinding met de praktijk te vergroten. Wij hechten er grote waarde aan dat transparant is welke andere maatschappelijke rollen bijzonder hoogleraren bij de VU vervullen. Dit volgt uit de Sectorale Regeling Nevenwerkzaamheden. Deze landelijke regeling houdt in dat een (bijzonder) hoogleraar zijn of haar externe aanstelling kenbaar maakt op het persoonlijk universiteitsprofiel. Daarnaast zijn bijzondere hoogleraren gebonden aan de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit. In het geval van onderzoek dient de externe werkgever te worden vermeld wanneer het onderzoek gefinancierd wordt door de betreffende partij of wanneer deze de opdrachtgever is van het onderzoek. 

In de voorbeelden die Nieuwsuur aanhaalt in het artikel is dit altijd het geval geweest. Toch zien wij in de berichtgeving van Nieuwsuur ook een signaal dat dit voor de buitenwereld niet altijd duidelijk is. Wij hechten grote waarde aan openheid en transparantie en nemen dit signaal ook mee om te kijken waar het beter kan.

Het bericht op NOS.nl is hier terug te lezen. 

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam