Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Succesvolle carrière niet af van één grote beslissing

7 april 2022
Vandaag de dag hangt een succesvolle carrière vaak niet af van één grote beslissing als twintiger, maar van voortdurend leren en nieuwe dingen proberen. Mensen stippelen hun eigen verhaal uit, in plaats van een vast script te volgen. In samenwerking met House of HR schreven Jos Akkermans (VU Amsterdam) en Sofie Jacobs (Antwerp Management School) een white paper over loopbaanperspectieven. 

Jos Akkermans is een loopbaanonderzoeker, gespecialiseerd in duurzame carrières en organisatiegedrag. Zijn interesse ligt in het bestuderen van loopbaanduurzaamheid, loopbaantransities en loopbaansucces. Onlangs schreef hij een white paper serie over verschillende loopbaanperspectieven. Belangrijker dan ooit, want loopbanen zijn voor steeds meer mensen niet meer zo lineair en voorspelbaar. Ze zijn complexer en dynamischer geworden als gevolg van ontwikkelingen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Het idee van lifetime employment bij één werkgever wordt daarbij steeds meer vervangen door lifetime employability, vaak gekenmerkt door meerdere transities tussen banen en werkgevers. Loopbaansucces hangt nu vaak niet meer af van één grote beslissing in je twintiger jaren, maar van het voortdurend leren en uitproberen van nieuwe dingen.

Het verlies van de voorspelbare loopbaan maakt het moeilijk om plannen voor de toekomst te maken, maar het biedt ook mogelijkheden om te ontwikkelen en van richting te veranderen. Een nieuwe noodzaak voor mensen om meer verantwoordelijkheid te nemen en flexibeler te worden in het voorbereiden op en aanpassen aan loopbaanveranderingen. Jos Akkermans: “Met dit onderzoek geven we belangrijke inzichten in de loopbanen van mensen in België en Nederland. Zo zien we dat mobiliteit in de loopbaan positieve effecten geeft op bijvoorbeeld welzijn en gezondheid, maar dat de bereidheid tot mobiliteit vaak nog vrij laag is. We hebben echt maatwerk nodig om effectief loopbaanbeleid uit te voeren.”

Leer meer over verschillende carrièrepaden en mogelijkheden in deze eerste white paper in een serie van drie:
Careers in perspective (EN)
Loopbanen in Perspectief (NL)