Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Stichting Studiereizen voor Chemiestudenten is in Boston geweest

22 juni 2022
Stichting Studiereizen voor Chemiestudenten (SSC), is een non-profit organisatie die in 1992 is opgericht om educatieve reizen te organiseren voor Drug Discovery and Safety, Farmaceutische Wetenschappen en Scheikunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. Het bestuur van de SSC bestaat volledig uit studenten van beide universiteiten.

In april 2022, heeft het bestuur van 2021/2022 een reis georganiseerd naar Boston, De Verenigde Staten. Deze stad staat bekend als een hub voor (farmaceutisch) scheikundig onderzoek, mede door de grote hoeveelheid experts in het gebied van Life Sciences die gevonden kunnen worden in deze stad. Deze expertise, de cultuur in Boston, en de nadruk die in het reisprogramma geplaatst is op loopbaanontwikkeling hebben gezorgd voor een inspirerende reis voor alle participanten.

Hier kan een ingekorte versie van het reisverslag van de Boston-reis gevonden worden. Het volledige reisverslag en meer informatie over de SSC en voorgaande reizen kan gevonden worden op de site van de SSC: https://stichtingstudiereizenchemiestudenten.wordpress.com/

Docent ervaringen

Het is gebruikelijk dat twee docenten meegaan op een SSC reis. Dit jaar waren dit Dr. Maikel Wijtmans en Elwin Janssen.

Citaten van de Docenten over hun ervaring op de reis:

Elwin Janssen: ‘When I think back on this trip, it is with lots of joy, and I am very happy that I can say that I could be part of it. Another set of precious memories can be added to my collection.’

Dr. Maikel Wijtmans: ‘For us teachers, the biggest reward is to witness and join the students in their experiences and endeavors. The impressions and interactions students gathered are priceless. Observing the students participate in sessions and discussing those afterwards was a lot of fun and I had my share of proud moments.’

Ervaringen Studenten

De trip begon met een lange vlucht van Amsterdam naar Boston. Nadat wij gearriveerd waren, zijn we met het openbaarvervoer naar het hotel gereisd, wat ons een kans gaf om de indrukwekkende skyline van Boston te zien. Voor het avond eten, zijn we naar Cambridge gereisd om een authentieke Amerikaanse maaltijd te eten, een hamburger.

Citaat van de dag: ‘Onboard, Delta Air Lines revealed their American origin by spoiling us with Ben & Jerry’s, Starbucks, and a pizza roll.’

De volgende dag had een rustige planning om studenten de kans te geven om over hun jetlag heen te komen. We begonnen de dag met een bezoek naar The Institute of Contemporary Art. Hier werd een indrukkende collectie van hedendaagse kunst tentoongesteld. Met een focus op kunst gemaakt door vrouwen, in de afriCOBRA stijl en kunst met het doel om leden van benadeelde mensen van kleur uit de LHBTI+ gemeenschap te helpen. Het museum was gelegen naast de haven en had dus een uitstekend uitzicht. Na de lunch, hebben we met z’n allen de freedom trail gelopen. Dit is een wandelroute door Boston die de meest belangrijke historische plaatsen langsgaat. 

Citaat van de dag: “We learned a lot about America’s history during this trail,  and it made us appreciate being there even more.”

Woensdag was onze eerste educatie activiteit. Op deze dag hebben we de universiteit bezocht die vaak benoemd wordt als de beste universiteit van de wereld, de  Massachusetts Institute of Technology (MIT). We bezochten hier eerst het NMR lab van professor Mei Hong, waar we werden gehost door postdoc João Medeiros-Silva. We kregen een aantal interessante presentaties te zien van onderzoekers van het NMR lab, onze studenten en een van de begeleidende docenten, Elwin Janssen, de NMR expert van de VU. Na de presentaties kregen we een tour te zien van hun indrukwekkende labs en gingen we lunchen. In de middag hebben we een seminar van Dr. Matthew Tirell, een expert in het gebied van biomoleculaire techniek. We sloten de dag af met een  netwerk event in een typisch Amerikaanse bar, waar we een aantal Nederlands PhD studenten en postdocs ontmoet hebben.

Quote of the day: “We talked about their experience living abroad and, more specifically, living and studying/working in the US and how it is different from their lives in the Netherlands.”

Op donderdag hadden we de gelegenheid om op bezoek te gaan bij Relay Therapeutics, een farmaceutisch bedrijf gevestigd in Boston. Hier werden we voorgesteld aan een compleet andere kant van onderzoek. We kregen een aantal presentaties te zien over hoe een farmaceutisch bedrijf werkt. Ook kregen we een tour van de geweldige labs van Relay. Het was erg interessant om te zien dat de verschillende specialisaties van medicijn onderzoek zo nauw met elkaar samenwerken in het bedrijf. Na het bezoek aan Relay hebben we gegeten met Clubchem, de studievereniging van scheikunde studenten aan MIT. We hadden diverse conversaties over het studentenleven in Amerika, wat erg verschillend van dat van Nederlandse studenten.

Citaat van de dag: “The lab had one of the most advanced equipment we have seen, and this was only on one floor.”

Op vrijdag gingen we langs bij het CIC, een coworking ruimte in Boston. Hier ontmoette we de honoraire consul van Nederland in Boston, Dr. Willem Scheele en Suzanne Plezier-Jonkheer, een directeur klinische operaties bij Bluebird Bio. Willem en Suzanne deelde beide iets over hun loopbaan. Ook onze begeleider, Maikel en Elwin, en een van onze studenten, deelde iets over hun loopbaan. Na dit bezoek, gingen we naar Northeastern University, waar we een tour kregen van de laboratoriums en een het indrukkende campus. Hierna, kregen we een aantal presentaties te zien over het onderzoek dat wordt verricht in het lab van Dr. Alexander Ivanov en een presentatie van onze docent  Dr. Maikel Wijtmans. Aangezien het de laaste avond van de week was, zijn we hierna met z’n allen uiteten gegaan en hebben we een drankje gedaan in het hotel.

Citaat van de dag: “What all of these speakers had in common was the fact that their paths were not as straightforward as one would have expected. All of the speakers had made some interesting and sometimes unexpected choices that have led the to where they are now.”

Het weekend bestond voornamelijk uit vrije tijd. Deze tijd werd dan ook door iedereen anders opgevuld. Op zondag hadden we een geplande activiteit, whale watching. Hoewel de zee nogal onrustig was en een aantal mensen zeeziek werden, waren we erg blij walvissen gezien te hebben. Het was een onvergetelijke ervaring.

Quote of the day: “Then, we finally saw the fin of a whale in the distance, slapping on the water. We got closer and could even hear the sound it made.”

Na het weekend stonden er weer educatieve activiteiten op het programma. Op maandag gingen we op bij The Centre for Green Chemistry bij the University of Massachusetts Boston (UMASS).  Hier kregen we een tour van de labs en de campus, die gelegen is naast de zee. De middag hebben we luisterend naar verschillende presentaties over groene chemie gespendeerd. Na het bezoek aan UMASS, hadden we leuke activiteit gepland, een tour van de Samuel Adams brouwerij. Dit bezoek bleek toch nog erg educatief te zijn. We werden ons namelijk erg bewust van  de verschillende scheikundige processen die plaatsvinden tijden het brouwen van bier. Na de tour kregen we de mogelijkheid om de verschillende biersoorten die de brouwerij produceert uit te proberen en kregen we een glas mee naar huis.

Citaat van de dag: “Like when visiting any other university, some of the group went afterward to the university shop to buy a sweater or other merch.”

Op de laatste dag van het programma, gingen we op bezoek bij het Innovatie Attaché, waar we een presentatie kregen over potentiële carrière opties. Verder gaven een aantal van onze studenten een presentatie die onze ervaring in Boston samenvatte. Na de lunch, kregen we een tour van de Campus van Harvard, waarna we voor de laatste keer uiteten gingen met de hele groep. Tijdens dit etentje werden we vergezeld door Andrew Scholte, hoofdwetenschappen bij Sanofi. Hij vertelde iets over de vele stagmogelijkheden bij Sanofi voor internationale studenten.

Citaat van de dag: “Andrew Scholten has Dutch heritage, and it was a lot of fun talking to him and finding similarities in our culture and his upbringing. Andrew trying to pronounce “koeieuier” was very funny.”

Uiteindelijk arriveerde de dag waar we terugreisde naar Amsterdam. Dit was een bitterzoet moment. We vertrokken met veel nieuwe herrineren en inzichten in de academische en professionele wereld van Boston.