Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Samenwerkingsproject over eetomgeving op scholen

Delen
17 februari 2022
Hoe werk je samen met voedselaanbieders om het voedingsaanbod gezonder te maken? Welke mogelijkheden heeft de gemeente zelf? Wat kan een school doen? Maar vooral: Hoe werken we samen aan hetzelfde doel?

Deze vragen waren aanleiding voor JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde toekomst) om samen met VU-Gezondheidswetenschapper Bonnie van Dongen, VoedingscentrumGezonde SchoolWageningen University & Research en Greendish de pilot ‘Eetomgeving op Scholen’ in de JOGG-gemeenten Alkmaar, Katwijk en Lelystad uit te voeren.

Drie sporen
JOGG wil alle kinderen en jongeren van 0 t/m 19 jaar in Nederland laten opgroeien in een gezonde leefomgeving met aandacht voor gezonde voeding, voldoende bewegen, ontspanning en slaap. Door gemeenten aan te sporen om een gezonde leefstijl te bevorderen, wil JOGG een gezonde omgeving creëren. Zo ook in en rondom vo- en mbo-scholen.

Het Raamwerk Eetomgeving Scholen in en rondom vo- en mbo-scholen stond centraal bij de pilot.
Het raamwerk geeft voorbeelden en inspiratie voor lokale JOGG regisseurs. Het is ingedeeld op basis van drie sporen: gemeenten, voedselaanbieders en scholen. Binnen de gemeente kunnen beleidsmedewerkers en wethouders bijvoorbeeld kijken naar kansen in de omgevingsvisie en het voedselbeleid. Voedselaanbieders kunnen samenwerken, zoals met Greendish om een gezonder aanbod te creëren in bijvoorbeeld supermarkten. En binnen de school kan er gestreefd worden naar een Gezonde School door in te zetten op het creëren van draagvlak, een gezond voedingsaanbod in de kantine en voedseleducatie. Alle drie de sporen werken samen aan hetzelfde doel: hoe maken we de eetomgeving voor jongeren aantrekkelijk en gezond!

Van Dongen is nauw betrokken geweest bij de pilot. Vanuit haar expertise op het gebied van gezondheidsbevordering op scholen heeft zij gedurende het de pilot advies gegeven. Verder heeft zij meegewerkt aan het Evaluatierapport (om deze in te zien, mail info@jogg.nl) en de Factsheet van de pilot.

Draagvlak
De pilot heeft voor waardevolle informatie gezorgd. Zo heeft het bijgedragen aan nog meer bewustwording, dat een bredere, integrale aanpak veel effectiever is dan wanneer je alleen kleinschalig werkt. Het resultaat is onder andere dat gemeenten het thema ‘eetomgeving’ opnemen in lokale preventieakkoorden en -beleid, voedselaanbieders gemotiveerd zijn om de eetomgeving gezonder te maken en kansen voor de Gezonde School. Mede door deze pilot is de aanpak ‘Aanpak Eetomgeving Scholen’ verder vormgegeven. In 2022 gaat JOGG de aanpak binnen andere JOGG-gemeenten uitrollen.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam