Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Promotie Chigemezi Wogu

21 juni 2022
Op 29 juni 2022 vindt de promotie Contesting Heritage: Seventh-day Adventist Ecclesial Praxis in a Pentecostalising Nigerian Society van Chigemezi Wogu in de VU Aula plaats.

Zevendedagsadventisten in Nigeria: een strijd om de interpretatie van het verleden

Wat is een echte Adventist? In de Nigeriaanse samenleving, waar pentecostalisering de dominante religieuze trend is, komt deze vraag op christelijke minderheidskerken af – zoals de Adventisten. Het antwoord op die vraag ligt niet vast in tijd en ruimte. Het wordt veeleer voortdurend onderhandeld in een dynamisch proces. In dat proces gaat het om behoud, twist, onderhandeling en hybridisatie, wat getuigt van de voortdurende religieuze en culturele veranderingen in zowel adventistische gemeenten als de bredere Nigeriaanse samenleving. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van pastor Chigemezi Nnadozie Wogu.

Wogu: "Bovendien heeft mijn studie aangetoond dat het begrip erfgoed een nieuwe kijk opent op de studie van de kerk in Nigeria en in Afrika als geheel. Ik heb laten zien dat adventistisch "erfgoed" een constant proces van onderhandeling en vorming doormaakt. Het resultaat is de constructie van verschillende identiteiten."

Nigeriaans adventisme is een niche

Wat deze studie aantoont, is dat adventistische gemeenschappen in Nigeria niet zo ver verwijderd zijn van hun omgeving en cultuur als sommige sociologen met een essentialiserende kijk op adventisme hebben betoogd. Wogu: "Op basis van mijn bevindingen kan men stellen dat het Nigeriaanse adventisme een niche op zich is in de mondiaal-lokale nexus van de adventistische confessionele cultuur, zoals betoogd in het vorige hoofdstuk. Dit "glokale" fenomeen, dat wil zeggen de synthese van een wereldwijde religieuze uitdrukking met lokale bijzonderheid, wordt afgebeeld in de verhandelingen die voortkomen uit de spanningen die het adventistische erfgoed omringen.”

Meer informatie over het proefschrift

Promotor: prof.dr. S. Paas

Copromotor: dr. L. Van de Kamp

29 juni 2022 11:45 VU Aula

De promotie is tevens online te volgen