Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Politieke Integriteits-Index: CDA partij met meeste affaires

4 februari 2022
Voor het tweede jaar op rij is het CDA de partij met de meeste integriteitsaffaires. Dat blijkt uit de Politieke Integriteits-Index (PII) die vrijdag door de Volkskrant is gepubliceerd.

De PII telde in 2021 in totaal 52 integriteitsaffaires. Elf daarvan zijn op conto van het CDA te schrijven. De VVD kende negen affaires in 2021, GroenLinks zes, en D66 vier. Lokale partijen hadden er samen elf. Het totaal van 52 ligt iets hoger dan in 2020, toen er 45 kwesties speelden. 

Belangenverstrengeling is de meest voorkomende integriteitsschending onder politici in Nederland, zoals dubbelfuncties en vastgoedbelangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om Wopke Hoekstra, die als politicus privé een brievenbusfirma had. Een ander voorbeeld is Jan Loonen die zich als wethouder van Venray met grondzaken in zijn portefeuille, ook bemoeide met onderhandelingen rond privé-deals.

De Politieke Integriteits Index wordt jaarlijks samengesteld door emeritus hoogleraar bestuurskunde Leo Huberts (VU), hoogleraar bedrijfsethiek Muel Kaptein (EUR) en onderzoeksjournalist Bart de Koning (Volkskrant) en geeft een overzicht van de integriteitsaffaires  van Nederlandse politici van het afgelopen jaar. Een uitgebreid verslag van de index is te lezen op Volkskrant.nl.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

pers@vu.nl

06 25763092