Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

NWO-subsidie ​​voor onderzoek naar zelfherstellende materialen

24 augustus 2022
NWO heeft een ENW-M2-subsidie ​​toegekend aan Célia Fonseca Guerra (Theoretische Chemie, VU Amsterdam) en Anja Palmans (Supramoleculaire Chemie en Katalyse, TU Eindhoven).

De subsidie ​​omvat 720.000 euro aan financiering voor een gecombineerd experimenteel en computationeel onderzoek om nieuwe materialen te ontwikkelen die zich hechten om chemisch verknoopte netwerken te vormen, maar ook het vermogen hebben om on demand te ontbinden. Hierdoor kan het materiaal genezen als het beschadigd is en kan het materiaal opnieuw worden gebruikt wanneer dat nodig is.

Polymere materialen, gewoonlijk kunststoffen genoemd, maken deel uit van bijna elk aspect van ons dagelijks leven en zijn essentieel geworden voor het functioneren van onze moderne samenleving. Momenteel worden door zowel de academische wereld als de industrie verschillende benaderingen onderzocht om de wereldwijde uitdaging om plastic afval te verminderen, aan te pakken. Een van deze benaderingen is de ontwikkeling van verknoopte materialen die worden toegepast in coatings en dunne films die gemakkelijk kunnen worden gerepareerd en hergebruikt. Palmans en Fonseca Guerra stellen voor om semipermanente chemische crosslinks in de materialen te introduceren, en hierdoor een balans te bereiken die de levensduur en het potentieel van hergebruik van crosslinked materialen verbetert. Dergelijke veelzijdige materialen zijn toegankelijk dankzij de combinatie van omkeerbare supramoleculaire bindingen met afstembare dynamische covalente bindingen.

De M2-beurs omvat twee promovendi die nauw gaan samenwerken. Een promovendus gaat experimenteel onderzoek doen in Eindhoven en de ander computationeel onderzoek in Amsterdam. Verder zijn investeringen in experimentele apparatuur en een HPC-cluster inbegrepen in de subsidie.

Over de NWO Open Competitie Domein Wetenschap-M
M-grants zijn bedoeld voor het realiseren van nieuwsgierigheidsgedreven, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie. De M-grant biedt onderzoekers de mogelijkheid om creatieve en risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke innovaties te realiseren die de basis kunnen vormen voor de onderzoeksthema's van de toekomst.

Meer informatie is te vinden op de website van het NWO.