Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

NWO Open Competitie ENW-XL subsidies voor VU-natuurkundigen

Delen
1 augustus 2022
Twee onderzoeksconsortia onder leiding van natuurkundigen David Dulin en Jeroen Koelemeij van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een subsidie toegewezen gekregen binnen de Open Competitie ENW-XL. Met deze NWO-subsidie, van maximaal 3 miljoen euro per project, kunnen de wetenschappers hun onderzoekslijnen versterken en verder uitbreiden.

David Dulin en collega's, waaronder VU-biofysicus Gijs Wuite, gaan de belangrijkste determinanten bij de vermenigvuldiging van het coronavirus onderzoeken om potentiële nieuwe doelwitten voor de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen aan het licht te brengen. Tegelijkertijd zal het consortium van Jeroen Koelemeij quantumtechnologie inzetten om zowel de bekende als mogelijke hogere natuurwetten veel nauwkeuriger in kaart te brengen. Ook een project waaraan VU-natuurkundigen Rick Bethlem en Wim Ubachs mee zullen werken wordt gesubsidieerd binnen de Open Competitie. In dit project genaamd ‘Met koude moleculen op zoek naar een barst in fundamentele symmetrieën’, dat geleid wordt door Rijksuniversiteit Groningen, zullen zij het Standaardmodel van de deeltjesfysica testen en op zoek gaan naar afwijkingen.

Op zoek naar de achilleshiel van coronavirussen
Ondanks COVID19-vaccinaties worden mensen nog steeds ziek en liggen toekomstige varianten op de loer. Om nieuwe antivirale medicijnen te ontwikkelen die long-COVID en de duur van ziekenhuisopname beperken moeten we weten hoe virussen zich voortplanten binnen de cel. VU-biofysici David Dulin en Gijs Wuite gaan de achilleshiel van coronavirussen onderzoeken, namelijk hoe coronavirussen hun erfelijk materiaal vermenigvuldigen en hoe erfelijk materiaal in nieuwe virusdeeltjes wordt ingepakt. Hiervoor wordt er een interdisciplinair team samengebracht van biologen, experimentele en theoretische natuurkundigen om het vroege stadium van virusvermenigvuldiging bloot te leggen.

Quantumgereedschap voor speurtochten naar nieuwe natuurwetten in atomen en moleculen
Bekende natuurkundewetten zoals quantummechanica en relativiteitstheorie zijn zeer succesvol gebleken. Tegelijkertijd staat de wetenschap voor raadsels die erop lijken te wijzen dat er hogere, nog onbekende natuurkundewetten bestaan, met bijbehorende nieuwe deeltjes en natuurkrachten. Een consortium van VU en UvA onderzoekers gaat quantumtechnologie inzetten om met ongekend hoge precisie atomen en moleculen te meten, waarvoor zeer nauwkeurige theoretische voorspellingen beschikbaar zijn, om daarmee zowel de bekende als mogelijke hogere natuurwetten veel nauwkeuriger in kaart te brengen. Naast projectleider Koelemeij en onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam, zullen ook Kjeld Eikema en Max Beyer van de VU aan dit onderzoek werken.

NWO Open Competitie ENW – XL
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in totaal 21 projecten een XL-subsidie binnen de Open Competitie van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) toegekend. In dit programma kunnen onderzoekers in samenwerking (consortia) onderzoeksvoorstellen indienen voor nieuwsgierigheidsgedreven, ongebonden fundamenteel onderzoek. De projecten zullen grotendeels dit jaar nog van start gaan en gemiddeld vijf jaar duren.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam