Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Kennismaken met Nel de Jong

29 september 2022
Nel de Jong is deze zomer begonnen als docentopleider bij VU-NT2.

Wat heb je hiervoor gedaan en hoe ben je bij de VU terecht gekomen?
Ik heb Toegepaste Taalwetenschap gestudeerd aan de VU, specialisatie Nederlands als tweede taal. Aan het eind van mijn studie en na mijn afstuderen gaf ik al cursussen bij VU-NT2. Daarna ben ik gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam, bij Jan Hulstijn en Rob Schoonen, terwijl ik ook steeds NT2-lessen gaf. Na mijn promotie heb ik als postdoctoraal onderzoeker en Assistant Professor gewerkt aan verschillende Amerikaanse universiteiten, onder andere bij de opleiding voor docenten Engels als tweede taal.

Terug in Nederland heb ik 10 jaar bij Toegepaste Taalwetenschap gewerkt aan de VU en onder andere lesgegeven in de Master NT2 en de docentenopleiding. Na een klein uitstapje naar de UvA heb ik een ’tussenjaar’ genomen en nu dus terug bij de VU en VU-NT2! Ik ben blij dat ik de docentenopleiding nu nog beter leer kennen en ook kennismaak met alle andere activiteiten van Professional, Academy, Expert en Research.

Waar bestaat je dagelijks werk uit?
Ik verzorg bijeenkomsten en workshops in verschillende opleidingen, van theoretische lessen over de ontwikkelingen op het gebied van NT2-onderwijs en inburgeringswetgeving tot praktische workshops over grammaticaonderwijs, toetsing en meer.

Naast mijn werk aan de VU ben ik lid van de commissie voor de Staatsexamens NT2 en voorzitter van het bestuur van Stichting Les. Verder houd ik me bezig met verschillende kleine projecten op het gebied van NT2 en academisch Engels.

Wat drijft jou, in je werk?   
Ik vind het een mooie gedachte dat ik docenten kan helpen hun werk zo goed mogelijk uit te voeren, waardoor zij hun cursisten kunnen helpen zo goed en efficiënt mogelijk Nederlands te leren.

Wat doe je het liefste naast je werk?
Genieten van mijn prachtige kinderen die me elke dag weer op nieuwe manieren uitdagen.

Wat zou je tot slot tegen NT2-professionals willen zeggen, of welk advies wil je ze meegeven?
Iedereen leert Nederlands met een bepaald doel, of ze zich daarvan nu bewust zijn of niet. Houd als docent dat doel steeds in gedachten en stem je onderwijsactiviteiten erop af: wat kun jij doen om je cursisten te helpen hun doel zo goed en efficiënt mogelijk te bereiken?