Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Arjen Siegmann benoemd tot bijzonder hoogleraar

25 januari 2022
Econoom Arjen Siegmann is door de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel ‘Waardenvol Werk en Christelijk Sociaal-Denken’ binnen de School of Business and Economics (SBE). De leerstoel is ingesteld in samenwerking met het CNV, de vakbond voor werknemersrechten in Nederland.

De leerstoel bestaat sinds 1992 en is eerder bekleed door Jan Peter Balkenende (1993-2002) en (Jan Jacob van Dijk 2005-2020). Met onderwijs en onderzoek in interactie met de samenleving levert de leerstoel een bijdrage aan het overbrengen en ontwikkelen van het christelijk-sociaal denken. Arjen Siegmann: “Ik zie er naar uit om bij te dragen aan het denken over de rol van waarden in de economie en daar studenten bij te betrekken. Het unieke van het christelijk-sociaal denken is dat het een expliciete rol geeft aan waarden en verantwoordelijkheid. Dat is in deze tijd hard nodig.”

Christelijk-sociaal denken
De VU stelde de leerstoel in samenwerking met het CNV in. Het CNV zet zich als christelijk-sociale vakbond samen met haar 240.000 leden in voor sterke werknemersrechten. Denk aan gezonde werk-privé balans, eerlijke beloning voor iedereen en belangenvertegenwoordiging in Den Haag. Jan-Pieter Daems, bestuurslid CNV Vakcentrale: “We zien dat een economie en arbeidsmarkt die uitgaan van neoliberale modellen en uitgangspunten steeds meer vastlopen. Denk daarbij aan de twee miljoen mensen met een onzeker contract. De denkkracht van de nieuwe hoogleraar christelijk-sociaal denken is meer dan welkom om mede invulling te geven aan alternatieve modellen. Aan een arbeidsmarkt waar duurzame arbeidsrelaties en kwalitatief goed werk weer leidende uitgangspunten zijn.”

Ruime expertise
Passend bij de identiteit en geschiedenis van de VU heeft SBE een lange traditie op dit terrein. Siegmann heeft bovendien brede expertise op het gebied van de christendemocratie en het christelijk-sociaal denken, aldus SBE-decaan Arjen van Witteloostuijn: “Siegmann brengt zijn achtergrond als financieel econoom mee om nieuwe verbanden te leggen tussen de klassieke economische wetenschap en de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Wij zijn blij dat hij dit met deze leerstoel kan verbinden aan ons onderwijs en onderzoek.”

Arjen Siegmann promoveerde in 2003 aan de VU op het gebied van financiële economie. Daarna werkte hij als onderzoeker voor De Nederlandsche Bank en als postdoc aan de VU met een VENI-beurs van de NWO. Tussen 2010 en 2016 was hij hoofddocent financiële economie aan de VU en sinds 2016 werkt hij als stafmedewerker bij het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Sinds 2021 is hij lid van het Executive Board van het Wilfred Martens Centre for Economic Studies, de denktank van de Europese Volkspartij (EPP).