Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Toby Kiers wint NWO Stairway to Impact Award

1 december 2021
Evolutionair bioloog Toby Kiers is een van de drie winnaars van de Stairway to Impact Award van NWO.

Elke winnaar ontvangt 50.000 euro, bedoeld om te gebruiken voor verdere stappen richting impact en kennisbenutting. De drie winnende onderzoekers hebben volgens NWO 'effectieve stappen gezet om met hun wetenschappelijke resultaten maatschappelijke impact te bereiken'.

Schimmelbiodiversiteit
Toby Kiers gebruikt haar onderzoek om de samenleving te alarmeren over de degradatie van schimmelnetwerken op onze planeet. De VU-hoogleraar gebruikt op vernieuwende wijze de kenmerken van deze netwerken om tot niet-schadelijke klimaat- en biodiversiteitsoplossingen te komen. Zij heeft SPUN (Society for the Protection of Underground Networks) opgericht, met als doel het behoud van de schimmelbiodiversiteit. SPUN is een platform voor mensen uit verschillende landen en disciplines om de status en mogelijkheden van schimmelnetwerken verder te onderzoeken. Lees meer over het SPUN-project waarbij wetenschappers wereldwijd schimmelnetwerken in kaart gaan brengen. 

De NWO-jury is onder de indruk van de inspanningen van Kiers om een ​​grote groep mensen van over de hele wereld samen te brengen: "Kiers is een inspirerende pleitbezorger met een passie voor haar vakgebied, die andere wetenschappers stimuleert om met wetenschappelijke kennis een relevant maatschappelijk probleem aan te pakken."

VU-voorzitter Mirjam van Praag: "Deze prijs is een welverdiende erkenning voor de enorme impact die het onderzoek van Toby Kiers genereert. Na het opbouwen van een indrukwekkende lijst prestaties, waaronder een ERC Starting grant, een Zwaartekrachtproject, een VICI, de VU-URC leerstoel én de Ammodo KNAW award; ontvangt ze nu deze prijs op dezelfde dag dat ze de oprichting van SPUN aankondigt. Toby vertegenwoordigt VU-onderzoekers op hun best: diepgaande wetenschappelijke resultaten die gepaard gaan met succesvolle valorisatie-initiatieven."

NWO Science Awards Week
Deze hele week is het NWO Science Awards Week. Deze prijzenweek is voor de tweede keer. Vijf dagen lang reikt het NWO-domein Exacte- en Natuurwetenschappen (ENW) vijf bijzondere wetenschappelijke prijzen uit, op het gebied van maatschappelijke impact, ‘team science’, excellente wetenschap, diversiteit en communicatie. De prijzen hebben tot doel wetenschappers te belonen die zich hiervoor inzetten en anderen hiertoe te inspireren. Elf winnaars ontvangen deze week in totaal 350.000 euro.