Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Opening Academisch Jaar

Het nieuwe collegejaar gaat maandag 2 september van start met de Opening Academisch Jaar. Het thema dit jaar is 'Kracht van hoop'.

Juist in deze uitdagende tijden, waarin onzekerheid vaak groot is, is hoop essentieel. Hoop is een verlangen naar verbetering, waarvoor we bereid zijn in actie te komen. Het zorgt ervoor dat mensen moedig doorgaan, het versterkt onze onderlinge banden en inspireert ons om aan een positieve toekomst te bouwen. De Opening Academisch Jaar 2024/2025 lanceert hoop als thema van dit collegejaar. 

Collegevoorzitter Margrethe Jonkman verwelkomt de aanwezigen en schetst de context van het evenement. Hierbij geeft zij voorbeelden van inspirerende VU-projecten op het gebied van onderwijs, onderzoek en valorisatie.

Keynote door Eric van der Burg

Eric van der Burg, staatssecretaris van Asiel en Migratie in het vorige kabinet, is nu VVD-kamerlid. Hij staat bekend om zijn doenersmentaliteit en is ervan overtuigd dat morgen beter zal zijn dan vandaag en gisteren. Samen met hem kijken we naar voorbeelden van hoop. 

Interviews met wetenschappers

Na de keynote gaat moderator Anne de la Croix in gesprek met Jan Jorrit Hasselaar, Bas Teusink en Eveline Tiekink.

Jan Jorrit Hasselaar: hoop in relatie tot onzekerheid
In zijn onderzoek legt econoom-theoloog Jan Jorrit Hasselaar nadruk op de houding, en niet alleen op de actie, waarmee complexe vraagstukken rondom infrastructuur aangepakt worden. Hij wijst op de gevaren van optimisme en pessimisme met potentiële polarisatie en verlamming tot gevolg. Hasselaar brengt hoop en radicale onzekerheid op interdisciplinaire wijze bij elkaar, in interactie met maatschappelijke partners. 

AIMMS: vertaalslag van wetenschap naar maatschappij
AIMMS zet zich in om het leven en het milieu positief te beïnvloeden met snelle doorbraken in de moleculaire wetenschap. De onderzoeksteams bij AIMMS maken de vertaalslag van onderzoeksresultaten naar maatschappelijke toepassingen met veel impact.

Bas Teusink, directeur van AIMMS, en Eveline Tiekink, AIMMS PhD counsil-lid en promovenda bij theoretische chemie, laten zien hoe zij dit realiseren. Zo vertellen zij over innovatieve initiatieven zoals het organiseren van hackathons, die een nieuwe generatie onderzoekers samenbrengen om oplossingen te vinden voor complexe uitdagingen. 

Voordracht door Désanne van Brederode

Désanne van Brederode is de Vrije Schrijver voor het academisch jaar 2024/2025. Zij spreekt een column uit over de verbeelding van hoop.

Na afloop heffen we samen het glas op een mooi academisch jaar. Het belooft een inspirerende middag te worden vol lichtpuntjes.

Programma

14.30 - 15.15 uur - Inloop
15.30 - 15.45 uur - Opening door Margrethe Jonkman
15.45 - 16.05 uur - Keynote door Eric van der Burg
16.05 - 16.10 uur - Intermezzo
16.10 - 16.30 uur - Interviews met Bas Teusink, Eveline Tiekink en Jan Jorrit Hasselaar
16.30 - 16.40 uur - Column door Désanne van Brederode
16.40 - 16.45 uur - Afsluiting
16.45 - 17.30 uur - Borrel

Voertaal: Nederlands 

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk tot maandag 2 september, door een mail te sturen naar relaties@vu.nl



Over de gastsprekers

Eric van der Burg
Politicus en VVD-kamerlid. Studeerde rechten en notarieel recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij begon zijn politieke carrière in stadsdeel Zuidoost en de gemeenteraad van Amsterdam. Van 2010 tot 2018 was hij wethouder in Amsterdam, verantwoordelijk voor onder andere zorg, welzijn en sport. Van 2021 tot 2024 was hij staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte IV, met portefeuille asiel en migratie. Van der Burg staat bekend om zijn pragmatische aanpak en betrokkenheid bij sociale en maatschappelijke vraagstukken. Leiderschap en hoop zijn hierbij kernbegrippen. Hij wil als politicus mensen zonder stem vertegenwoordigen vanuit zijn liberale principes.

Jan Jorrit Hasselaar
Econoom en theoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij leiding geeft aan het Amsterdam Centre for Religion & Sustainable Development. Tevens is hij research fellow aan de University of the Western Cape (Zuid-Afrika). Hij benadert de transitie-opgaven vanuit zowel economische als theologische perspectieven. Als ambassadeur van de SIRE-campagne 'Vind je Lichtpuntje en Durf te Hopen' moedigt hij Nederlanders aan om hoop te leren omarmen.

Bas Teusink
Chief Science Officer bij het interdisciplinaire onderzoeksinstituut AIMSS en hoogleraar systeembiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hier doet hij met zijn team onderzoek naar de ontwerpprincipes van biologische regelsystemen in micro-organismen. Hij combineert theorie, computersimulaties en kwantitatieve experimenten in het Systems Biology Lab om te begrijpen waarom en hoe regelsystemen bijdragen aan de fitheid van organismen.

Eveline Tiekink
Promovenda binnen de theoretische chemie met een passie voor fysische scheikunde. In september 2021 startte ze haar PhD-onderzoek bij de VU. Haar huidige focus ligt op het begrijpen van de reactiviteit in gekatalyseerde organische reacties doormiddel van kwantumchemisch onderzoek. 

Désanne van Brederode
Studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze schrijft romans en essays vol oorspronkelijke en inspirerende gedachten. Ave verum corpus, Hart in hart, Stille zaterdag en Zielland zijn enkele van haar romans. Ziel onder de arm is een essaybundel voor mensen die bewust en aandachtig proberen te leven. Jarenlang was ze columnist bij het tv-programma Buitenhof.

Moderator Anne de la Croix
Universitair docent binnen het team Research in Education aan de Faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze doet onderzoek naar onderwijs en interactie, waarbij haar focus ligt op de rol van reflectieve gesprekken in het pad van student naar arts. Als Senior Comenius Fellow leidt zij onderwijsinnovaties waarbij patiënten en hun naasten betrokken worden in het onderwijs voor toekomstige zorgprofessionals. 

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam