Talent & jouw carrière aan de VU

De VU investeert graag in talentvolle collega’s. Want excellent onderwijs en onderzoek valt of staat met de gedrevenheid en nieuwsgierigheid van de mensen die bij ons werken. Daarom hebben wij erkenning en aandacht voor individuele prestaties, omdat we bij de VU ervan overtuigd zijn dat je talent moet koesteren.
 
Om dit waar te maken werken wij altijd aan nieuwe initiatieven en ideeën, een overzicht:

Talent 

Wat betekent dit voor jou:

Talenten die zich binnen onderwijs en onderzoek graag verder willen ontwikkelen zijn bij de VU aan het goede adres. Hoe kunnen wij anders onze hoge kwaliteit in onderwijs en onderzoek blijven waarborgen? Daarom kennen wij talrijke initiatieven en manieren om  talenten verder te versterken.

Uniek binnen de VU is de aandacht voor onderwijs binnen de wetenschappelijke carrière. Heb je een track record in onderwijs? Dan kun je bij ons hoogleraar worden met een onderwijsprofiel.
Hoogleraren met een onderwijsprofiel

Naast de focus op onderwijs, hebben wij speciale subsidiedesks ingericht. Zo krijg je precies die ondersteuning die je nodig hebt bij het binnenhalen van Grants/secundaire geldstromen.

Wij weten dat transparantie belangrijk is voor jou als wetenschapper om je werk goed te kunnen uitvoeren. Daarom kent de VU de zogenaamde wetenschappelijke meetlatten, zodat je weet aan welke criteria voldaan moet zijn om de volgende stap in je carrière  maken. Maatschappelijk relevant onderzoek is èn blijft erg belangrijk voor de VU, daarom kijken we ook zeker naar dat aspect in je wetenschappelijke publicaties.
Daarnaast kun je jezelf ook volop ontwikkelen middels ons cursusaanbod:
  • Leidinggeven (van startende leidinggevenden tot leidinggevende in het onderwijs)
  • Onderwijs (van basiskwalificatie tot blended learning, tot het maken van betrouwbare toetsen) 
  • Onderzoek (van binnenhalen subsidie tot valorisatie en mediatraining)

Ook voor startende professionals binnen het onderwijs en onderzoek kennen wij specifieke trajecten, zoals een tenure track of een professionaliseringstraject voor junior docenten. Binnen vier jaar worden junior docenten opgeleid tot toekomstbestendige onderwijsprofessionals met een track record binnen het geven van onderwijs en het maken van innovatieve onderwijsoplossingen.

De allerbelangrijkste taak voor de bedrijfsvoering is het onderwijs en onderzoek op rolletjes te laten verlopen. Om je talent zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen bieden wij je een breed aanbod in opleidingen en trainingen aan, voor alle functies binnen de bedrijfsvoering.

Heb je een bepaalde rol binnen de bedrijfsvoering en wil je die naar een hoger niveau tillen? De VU heeft hiervoor speciale trajecten ontwikkeld.

Ga jij aan de slag als leidinggevende? Zowel startende als ervaren leidinggevenden bieden we een uitgebreid aanbod aan opleidingen, trainingen, leergangen, cursussen en workshops, waarin jij je kunt ontwikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan persoonlijk leiderschap of de beste manier voor beoordelings- en functioneringsgesprekken voeren.

Ga jij als young professional aan de slag? Dan kun je bijvoorbeeld deelnemen aan het mentoraat. Samen met een senior collega van een andere afdeling werken jullie tien maanden lang samen aan je carrière. Daarnaast bieden wij speciaal voor young professionals een tweejarig traineeship binnen de bedrijfsvoering.

Op 1 september 2017 zijn voor het eerst in de geschiedenis van de VU twaalf enthousiaste trainees gestart. In een intensieve maar vooral boeiende periode van 22 maanden werken zij aan hun persoonlijke ontwikkeling, professionele skills en aan innovatieve projecten binnen de bedrijfsvoering.
De VU heeft een divers aanbod ter oriëntatie in loopbaanvraagstukken, denk aan sollicitatie- en netwerktrainingen en ontwikkelgesprekken voor als je je wilt  oriënteren op een nieuwe stap in je loopbaan.

Werk je in ieder geval al twee jaar bij de VU? Dan kun je via het Expertisecentrum HR & Ontwikkeling worden doorverwezen naar externe loopbaancoaches met vragen als: Wat is een goede vervolgstap in mijn carrière of hoe kan ik effectiever worden in mijn werk?  Samen met je loopbaancoach breng je je kwaliteiten en ontwikkelpunten in kaart, met een plan voor een nieuwe loopbaan in je huidige baan of elders op de arbeidsmarkt. Een cursus time management of  persoonlijke effectiviteit kan daar bijvoorbeeld goed bij helpen.

Wil je een extra stimulans in je loopbaan en leren van een ervaren professional? In ons mentorprogramma word je gekoppeld aan iemand die een stuk verder is in zijn of haar loopbaan van een andere dienst of faculteit. In een serie gesprekken helpt je mentor je verder in je professionele ontwikkeling.

Daarnaast zijn er speciale tracks zoals career orientation voor promovendi en postdoctoraal onderzoekers, waar je met hulp van coaching en workshops na gaat denken over de volgende stap in je carrière.

Ook als je je carrière niet bij de VU voortzet, geven we goede begeleiding in de stap naar een nieuwe baan en in het benutten van je talenten. Het Expertisecentrum HR & Ontwikkeling biedt hiervoor speciale workshops voor werk-naar-werkbegeleiding in de maanden voorafgaand aan het aflopen van je contract, zoals de workshop ‘Competenties en netwerken’ en 'Succesvol solliciteren via LinkedIn'.

Daarnaast worden er maandelijks career meetings georganiseerd waar onder andere aansprekende gastsprekers je helpen met oefenen en reflecteren op sollicitatie skills en met handige loopbaanvaardigheden zoals bijvoorbeeld presenteren.

Zowel professionals als studenten binnen de VU kennen een grote diversiteit, het is iets dat wij nastreven sinds de dag van onze oprichting, het zit in ons DNA. Wij hebben een dynamische campus, een werkplek die altijd in beweging is en die vooral gekenmerkt wordt door "inclusive excellence". Iedereen hoort erbij met inbegrip van zijn eigen motivaties en ideeën.  Alle collega's binnen de VU zorgen ervoor dat iedereen zich hier welkom voelt.
Verschillen zijn voor ons juist belangrijk, omdat we dan pas zaken in een breder perspectief kunnen plaatsen. Zodat we excellent onderwijs en onderzoek kunnen bereiken met een maatschappelijke impact. Want zonder talenten met verschillende zienswijzen, kennis, achtergrond en motivatie, is deze grootse ambitie niet haalbaar.

“Verschillend zijn is een voordeel, maar het kost aandacht en vertrouwen om een inclusieve leer- en werkomgeving te creëren.” - Karen van Oudenhoven, VU Chief Diversity Officer  

De VU stimuleert netwerken die het diversiteitsconcept omarmen, zoals: 

  • VU Pride
  • Wo&men@VU

Je goed voelen in je werk, voldoende uitgedaagd blijven en met de juiste energie aan de slag gaan elke dag opnieuw. Dat zijn precies de zaken die wij belangrijk vinden als je onze collega bent. Deze zaken kenmerken zich binnen de VU in diverse programma's om vitaal, inzetbaar en fit te blijven.
Medewerkers van de VU kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan VU Fit at work, een speciaal sportprogramma bij Sportcentrum VU.
Ben jij net gepromoveerd en sta jij te trappelen om te starten aan je wetenschappelijke loopbaan als universitair docent? Hiervoor biedt de VU diverse tenure tracks aan. Deze trajecten helpen je aan een goede start van je wetenschappelijke carrière als universitair docent. Een tenure track duurt over het algemeen vijf jaar, binnen het track komen de volgende onderdelen aan bod:
  • Onderzoek
  • Onderwijs
  • Academic Service
  • Valorisatie

Wordt jouw prestatie in deze vijf jaar als positief beoordeeld, op basis van vooraf vastgestelde criteria? Dan word je beloond met een promotie en een vast contract.