Over de VU

Werken bij de VU betekent bijdragen aan een betere wereld. Over de grenzen van je eigen studie, met een open blik en oog voor de maatschappij.

Maatschappelijk betrokken
De VU heeft een sterke historie in maatschappelijke betrokkenheid. Het zit in ons DNA en het is merkbaar in de manier hoe wij werken en hoe wij onderzoek doen. Ons onderwijs en onderzoek is ingericht langs vier maatschappelijke thema’s: Connected World, Governance for Society, Human Health and Life Science en Science for Sustainability. Zo stimuleren we de multidisciplinaire samenwerking waar de maatschappelijke problemen van nu en straks om vragen.

Diversiteit
Diversiteit is een belangrijk thema voor de VU. Dat zie je terug in de samenstelling van studenten, docenten, werknemers en activiteiten. Juist die diversiteit gebruiken we om meer creativiteit en talentontwikkeling te stimuleren. ‘Inclusieve excellentie’ noemen we dat.

Eigen campus midden op de Zuidas
Midden in het kloppend hart van het Nederlandse zakenleven vind je onze campus als wetenschappelijk knooppunt tussen bedrijfsleven en de maatschappij. Vanaf metro- en treinstation Zuid loop je binnen vijf minuten naar de campus en stoppen bussen en trams voor de deur.

Internationalisering
De VU opereert niet alleen vanuit Nederland maar ook wereldwijd, met de actieve blik naar buiten. Overal ter wereld zijn er internationale onderwijs- en onderzoeksamenwerkingen en medewerkers die aan of voor de VU werken. De VU werkt samen met andere onderzoeksuniversiteiten, binnen het Aurora netwerk, met een gelijk streven op inclusieve en diverse universitaire gemeenschap, verankerd in excellent onderzoek.

Openheid
De VU vindt een respectvolle omgeving erg belangrijk, collega’s en studenten die kiezen voor ons kiezen voor respectvol samenwerken, helpen en openstaan voor elkaars ideeën. Niet alleen als collega's maar ook als individuen die oprecht in elkaar geïnteresseerd zijn.

Met ongeveer 4.500 medewerkers is de VU een complexe en dynamische organisatie waar dagelijks wordt gewerkt aan onderwijs, onderzoek en alles wat daarmee samenhangt. Het College van Bestuur is verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur van de organisatie, de faculteiten zijn dat voor het onderwijs en onderzoek. De ondersteunende processen zoals Communicatie & Marketing, IT en HRMAM zijn ondergebracht bij de verschillende diensten.

Organisatie en bestuur van de Vrije Universiteit

De Vrije Universiteit werd in 1880 door vijf hoogleraren (onder wie initiatiefnemer Abraham Kuijper), samen met vijf studenten als private universiteit opgericht. “Vrije” stond in die tijd voor vrij van kerk, staat en commerciële belangen. Geheel in deze geest is de VU ook gefinancierd middels veel kleine bijdragen vanuit alle hoeken van Amsterdam.

Van  een bescheiden initiatief aan de Keizersgracht, bestaande uit de drie faculteiten Theologie, Kunst en Rechten, groeide de VU in de jaren '60 uit tot een middelgrote universiteit, tot wat we nu zijn: een dynamische onderwijsorganisatie met 4.500 medewerkers en ruim 23.000 studenten. De idealen die onze stichters ooit voor ogen hadden zoals diversiteit, samenhorigheid (inclusion) en kwaliteit zijn nooit verloren gegaan. 

Nieuwsgierig geworden naar de historie van de VU? Lees er alles over op het Geheugen van de VU.

Lijkt het je een mooie uitdaging om voor de VU te werken? Dan nodigen we je graag uit om te solliciteren!

Reageer op een openstaande vacature in ons vacatureoverzicht. In de vacature van jouw keuze vind je alle informatie over hoe je kunt solliciteren en wanneer de deadline is. Het volledige sollicitatieproces ligt in handen van de faculteit of dienst waar je solliciteert. Ons streven is om binnen 14 dagen een eerste reactie te geven.