Cytopia (2017/2018) van Pinar Yoldas: een aaibare cel in ijsjeskleuren

Topstukken uit de VU-collecties

Kan ongecontroleerde celdeling, zoals bij kanker, het antwoord zijn op de zoektocht naar het eeuwige leven?

Op deze vraag kwam kunstenaar Pinar Yoldas uit nadat zij zich verdiepte in het wetenschappelijk onderzoek in het O|2 Labgebouw. Na oplevering van dit nieuwe gebouw vroeg de Vrije Universiteit Amsterdam Yoldas een kunstwerk te creëren dat het onderzoek naar Human Health and Life Science op een bijzondere manier verbeeldt. Zij kwam uit bij de essentie van het onderzoek: celdeling.

Aaibaar en luchtig
Dit vormde Yoldas om naar een aaibaar en luchtig kunstwerk dat de zintuigen prikkelt. Haar cel in ijsjeskleuren ‘zweeft’ over de achterwand van het auditorium vlakbij de ingang van het O|2 Labgebouw. Daardoor zien passanten en bezoekers het kunstwerk gelijk wanneer ze binnenkomen.

Doodsoorzaak nummer 1
Kanker is nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in de westerse wereld. In het O|2 Labgebouw, op het campusterrein van de Vrije Universiteit, werken internationale onderzoekers samen om oplossingen te vinden voor deze levensbedreigende ziekte. Zij onderzoeken het gedrag van cellen en houden zich bezig met allerlei vormen van Human Health and Life Science.

Locatiegebonden opdrachten

Sommige werken zijn speciaal voor een locatie ontwikkeld. Bijvoorbeeld het werk Cytopia van kunstenaar Pinar Yoldas in het O|2 Labgebouw, gericht op Life Sciences. Het kunstwerk biedt een ander perspectief op celdeling.