Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Studeren met een beperking

Beperking registreren
Laatst gewijzigd op 22 september 2021

Registreer je

Heb je een lichamelijke beperking, een chronische ziekte, dyslexie of een psychische beperking? En heb je voorzieningen nodig tijdens je studie? Registreer dat dan bij voorkeur meteen bij de aanmelding voor je opleiding. Later registreren of wijzigingen aanbrengen in je gegevens kan ook.

Privacy

Je gegevens worden geregistreerd in het informatiesysteem van de VU. De informatie over jouw beperking is zeer vertrouwelijk, dus gaan wij daar zeer zorgvuldig mee om. Daarom heeft maar een beperkt aantal VU-medewerkers toegang tot specifieke gegevens over beperkingen.

Neem contact op met je studieadviseur

Met al je vragen rond studeren met een beperking en voor het aanvragen van alle voorzieningen die jij nodig hebt, ga je naar je studieadviseur

Bijvoorbeeld: 

 • het aanvragen van voorzieningen op de campus
 • onderwijsvoorzieningen (o.a. aangepaste planning, aanwezigheidsplicht)
 • voorzieningen rond tentamens (o.a. extra tijd)
 • (mogelijke) studievertraging door je beperking
 • vragen rond het Bindend studieadvies (BSA)
 • de financiële regeling Profileringsfonds 

Nieuwsbrief

Geef je bij inschrijving aan de VU in Studielink aan dat je een beperking hebt, dan word je via een nieuwsbrief op de hoogte gehouden over relevante onderwerpen op het gebied van studeren met een beperking. 

Meer informatie over studeren met een beperking

 • Voorzieningen tijdens een tentamen

  Vanwege je beperking kun je recht hebben op extra voorzieningen rond tentamens. Je kunt dit bespreken met je studieadviseur

  De organisatie van de tentamens ziet op de presentielijst van welke voorziening je gebruik mag maken, zodat een plek in de (eventueel aparte) zaal wordt geregeld en de surveillanten op de hoogte zijn.

  Voorzieningen en corona 

  Vanwege de coronamaatregelen vindt een groot deel van het onderwijs en de tentamens thuis en online plaats. Dit kan invloed hebben op enkele van jou toegekende voorzieningen. Neem hierover contact op met je studieadviseur.

  Extra tijd tijdens het tentamen

  Wanneer je recht hebt op extra tijd, worden je tentamens met een half uur verlengd..

  Je legt het tentamen af in de reguliere zaal. Ga achterin de zaal of in het blok zitten, zodat je zo min mogelijk last hebt van studenten die de zaal eerder verlaten. Vindt het tentamen plaats in meerdere blokken en/of zalen (bijvoorbeeld blok 02, 04, 05)? Dan neem je plaats achter in het blok of de zaal met het hoogste nummer (in dit geval achterin blok 05).

  Extra toiletbezoek tijdens het tentamen

  Als je toestemming hebt voor ‘toiletbezoek tijdens tentamen’, dan mag je ook in de eerste 90 minuten van het tentamen naar het toilet gaan. Kies een plaats dichtbij het toilet. Dat is gemakkelijk voor jezelf en daarmee voorkom je dat je andere studenten onnodig stoort.

  Eten, lopen of medicatie toedienen tijdens tentamen

  Je kunt toestemming krijgen om te eten, te lopen of medicatie toe te dienen tijdens tentamens. Voorwaarde is dat je andere studenten zo min mogelijk stoort. Eten dat kruimelt, kraakt of sterk geurt is bijvoorbeeld niet toegestaan. Als je toestemming hebt om te lopen of medicatie toe te dienen, verlaat dan kort de zaal.

  Tentamen digitaal afleggen

  Heb je toestemming om je schriftelijke tentamens digitaal af te leggen? Dan maak je gebruik van een ‘voorzieningenzaal’. In twee ruimtes staan vaste computers opgesteld, waarop jouw tentamen wordt klaargezet. 

  Tentamen afleggen in een aparte zaal (‘voorzieningenzaal’)

  Als tentamens maken in de reguliere zaal bij jou tot ernstige belemmeringen leidt, met een nadelig effect op het afleggen van je tentamen, dan mag je je tentamen afleggen in een aparte zaal (de ‘voorzieningenzaal’). Deze voorziening wordt in uitzonderlijke situaties toegekend en alleen als het echt noodzakelijk is.

  Tijdens de VU-brede tentamenweken bevinden de voorzieningenzalen zich op de eerste verdieping in de Filosofenhof in het Hoofdgebouw van de VU (1G-vleugel). Een voorzieningenzaal bestaat uit een aantal kleine, prikkelarme ruimtes, waarin zowel schriftelijke als digitale tentamens gemaakt kunnen worden door kleine groepen studenten.

  Laptop

  In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om bij schriftelijke tentamens gebruik te maken van een laptop. 

  Woordenboek bij een tentamen

  • VASVU studenten
   Heb je het VASVU afgerond en wil je een woordenboek gebruiken tijdens een tentamen in je bachelor, dan dien je hiervoor toestemming te vragen. Informeer bij de studieadviseur naar de voorwaarden en procedure voor jouw faculteit.
  • Bedrijfskunde studenten
   Studeer je Bedrijfskunde en heb je dyslexie? Dan mag je een woordenboek EN-NL gebruiken bij eerste- en tweedejaarstentamens die in het Engels afgenomen worden. Neem voor meer informatie op tijd contact op met je studieadviseur.

  Overige voorzieningen

  Heb je in verband met je beperking een voorziening nodig die niet op deze pagina vermeld staat? Neem dan contact op met je studieadviseur om de mogelijkheden te bespreken.

  Let op: de termijn voor het aanvragen van voorzieningen kan per faculteit verschillen. Informeer hier dus tijdig naar.

 • Voorzieningen op de campus

  Vanwege je beperking kun je bepaalde voorzieningen nodig hebben op de campus. Hier vind je een overzicht van de voorzieningen die aangeboden worden op de VU. Als je hier gebruik van wilt maken, of iets anders nodig hebt, bespreek dit dan met je studieadviseur

  Aangepaste toiletten

  Dit is de lijst met aangepaste toiletten.

  Kluisje

  Kleine hulpmiddelen en studieboeken kun je opbergen in een persoonlijk kluisje. Dit kluisje vraag je aan via je studieadviseur.

  Parkeren

  Parkeerkaarten worden geleverd via het Parkeerbedrijf VU/VUmc. Er zijn enkele parkeerplekken op de campus beschikbaar voor studenten. Je kunt alleen een parkeerkaart krijgen als je al een landelijk geldende parkeerkaart hebt. 

  Een parkeerkaart aanvragen doe je met het formulier Aanvraag parkeerpas voor VU-studenten met een beperking.

  Heb je geen landelijke of Europese gehandicaptenkaart? Maak dan een afspraak met Mariëlle Rozemond via 020-5989010 of m.h.rozemond@vu.nl van de ARBO dienst om te laten bepalen of je voor de pas in aanmerking komt. 

  Voorzieningen in collegezaal

  Heb je aangepast meubilair nodig in een onderwijsruimte, bijvoorbeeld omdat je gebruik maakt van een rolstoel of speciale stoel of in verband met een andere beperking? Neem contact op met je studieadviseur om de noodzakelijke aanpassingen in collegezalen te bespreken. 

  Rustruimte

  Heb je in verband met je beperking tussentijds rust nodig, dan kun je gebruik maken van een rustruimte. Per keer kun je de ruimte voor maximaal één uur reserveren. 

  Let op. Pas als je een toegangspas hebt gekregen, kun je de rustruimte reserveren. Je doet dit via Outlook of Outlook web. Lees de handleiding

  Je vindt de rustruimtes op de volgende locaties:

  • In het Hoofdgebouw op de eerste verdieping (1A-68)
  • In het W&N-gebouw op de vijfde verdieping (WN-M514)
  • In het MF-gebouw (MF A-028)
  • In het Nieuwe Universiteitsgebouw op de zesde verdieping (NU 6C-35)

  Stalling

  Je kunt vanwege je beperking gebruik maken van een stallingsruimte voor grotere hulpmiddelen. Neem daarvoor contact op met je studieadviseur.

  Toegang liften en gebouwen

  Je kunt een toegangspas mindervalideningangen en liften aanvragen. Neem hiervoor contact op met je studieadviseur

  Is je VU-pas onbruikbaar of ben je hem verloren? Regel de vervanging direct zelf via de Security Desk in HG-KC04. Binnen een kwartier heb je een vervangende pas met dezelfde rechten als je had. Je oude pas werkt vanaf dat moment niet meer.

  Overige voorzieningen

  Heb je in verband met je beperking een voorziening nodig die niet op deze pagina vermeld staat? Neem dan contact op met je studieadviseur om de mogelijkheden te bespreken.

  Let op: de termijn voor het aanvragen van voorzieningen kan per faculteit verschillen. Informeer hier dus tijdig naar.

 • Financiële regelingen

  Profileringsfonds

  Als je studievertraging oploopt, kun je als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, een financiële tegemoetkoming krijgen voor je studie vanuit de regeling Profileringsfonds. Neem contact op met de studieadviseur als je door persoonlijke omstandigheden studievertraging oploopt. 

  Regelingen via DUO

  Soms lukt het door bijzondere omstandigheden niet om op tijd af te studeren, of moet je zelfs helemaal stoppen met je studie. In sommige situaties kun je via DUO een financiële regeling treffen. Meer informatie vind je op de website van DUO. De studentendecaan en DUO beoordelen of je voldoet aan de voorwaarden. Neem daarom contact op met de studentendecaan.

  Bekijk ook de flyer van Expertisecentrum handicap + studie voor informatie over financiën en studeren met een beperking

Contact 

Voor al je vragen over studeren met een beperking, neem je contact op met je studieadviseur

Denk je in aanmerking te komen voor een financiële regeling via DUO, neem dan contact op met de studentendecanen

Meer informatie over studeren met een beperking