Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Hulp nodig met financiën of huisvesting

Laatst gewijzigd op 22 september 2021

Loop je door de coronacrisis studievertraging op of heb je financiële of huisvestingsproblemen, maak dan gebruik van deze regelingen en adviezen. 

Hulp nodig met financiën of huisvesting

 • Studievertraging

  Financiële tegemoetkoming voor studievertraging door corona
  Loop je door de coronamaatregelen studievertraging op? Dan kom je misschien in aanmerking voor één van de financiële tegemoetkomingen van het ministerie van OCW of het Profileringsfonds van de VU. 

  Tegemoetkoming ministerie van OCW
  Behaalde je door de coronamaatregelen later dan gepland je diploma? En moest je hierdoor langer lesgeld of collegegeld betalen? Dan heb je misschien recht op een financiële tegemoetkoming van de overheid. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zorgt voor de uitbetaling ervan. Kijk voor de voorwaarden en bedragen op duo.nl/corona

  Loop de tegemoetkoming niet mis: zorg dat je bereikbaar bent!
  Zo zorg je ervoor dat je het bericht niet misloopt:  

  1. Heb je studiefinanciering (gehad)? Log dan in op Mijn DUO en controleer of DUO jouw recentste adres en/of e-mailadres heeft. Als je geen studiefinanciering hebt gehad, hoef je niets te doen. DUO stuurt het bericht dan naar het adres waarop je bij de gemeente staat ingeschreven. 

  2. Verhuis je na het behalen van je diploma naar het buitenland? Geef je nieuwe adres dan door in Mijn DUO. En installeer en activeer voor vertrek de DigiD app. Zo kun je overal inloggen in Mijn DUO en mis je het bericht niet. Heb je geen studiefinanciering en zijn je adresgegevens niet bekend bij DUO? Zorg dan dat je voor vertrek je nieuwe adres doorgeeft aan je Nederlandse gemeente. 

  Tegemoetkoming vanuit de VU-regeling Profileringsfonds 

  Als je studievertraging oploopt, doordat je bijvoorbeeld zelf ziek bent geworden, is het in sommige gevallen mogelijk om een financiële tegemoetkoming te krijgen voor je studie vanuit de regeling Profileringsfonds.

 • Huisvestingsproblemen

  Problemen met huur betalen - DUWO
  Wanneer je een huurder bent van studentenhuisvester DUWO en je kunt momenteel je huur niet betalen door terugvallende inkomsten, dan kun je contact opnemen met DUWO

  Problemen met huur betalen - De Key
  Mocht je huren bij De Key en door terugvallende inkomsten problemen hebben met het betalen van de huur, dan kun je contact opnemen met De Key.

  Problemen met huur betalen - andere verhuurder
  Als je de huur van je studentenkamer niet meer kunt betalen, neem dan altijd contact op met de verhuurder om te bespreken of er een betalingsregeling mogelijk is. 

  Dringend op zoek naar woonruimte - direct offer 

  Ben je per direct op zoek naar woonruimte, check dan de studentenkamers die aangeboden worden in de ‘direct offer’ op Room.nl. Dit zijn kamers die in de tijdelijke verhuur aangeboden worden en per direct beschikbaar zijn.

 • Financiële problemen

  Heb je financiële problemen die voortkomen uit de coronacrisis en -maatregelen, bijvoorbeeld doordat je je bijbaan verliest? Onderzoek dan de volgende mogelijkheden.  

  Lening verhogen of extra lenen
  Als je in aanmerking komt voor studiefinanciering raden we je aan bij DUO te onderzoeken of en hoe je jouw lening kunt verhogen of extra te lenen voor het collegegeld: duo.nl/corona.

  Vragen over gevolgen voor je bijbaan
  Heb je vragen over jouw salaris als je minder of helemaal niet meer kunt werken? Check nietmijnschuld.nl voor informatie over jouw bijbaan en jouw rechten.
  Heb je een bijbaan in de horeca? Op de site van FNV Horeca vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. 

  Verlies van inkomsten
  Als je geen inkomsten hebt door het verlies van een baan, kun je jouw werkgever vragen om een beroep te doen op Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid, waardoor je inkomen misschien wordt doorbetaald. Vraag informatie bij je werkgever of het UWV

  UWV 

  Heb je tijdelijk verlies van inkomsten door corona? Kijk of het UWV iets voor je kan betekenen. 

  Hulp bij laag inkomen - gemeente Amsterdam
  De gemeente Amsterdam geeft informatie over mogelijke hulp. 

  Acute financiële nood 

  Ben je in acute financiële nood door de Corona pandemie, dan kun je een mail sturen naar noodfonds.soz@vu.nl

 • Coronamaatregelen

  Amsterdam en omgeving en veiligheid
  Gedetailleerde informatie over de coronamaatregelen en informatie over wonen in een studentenhuis binnen de veiligheidsregio (Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder Amstel, Aalsmeer en Uithoorn) vind je op de website van de Gemeente Amsterdam 

  Rijksoverheid
  Alles over coronamaatregelen vind je op de site van de Rijksoverheid

  Belastingdienst 

  De Belastingdienst geeft een overzicht van hoe de dienst burgers en bedrijven helpt.