Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Studentenverenigingen

Laatst gewijzigd op 8 oktober 2021

Op zoek naar gezelligheid in de grote stad Amsterdam? Sluit je dan aan bij een studie-, facultaire en/of studentenvereniging.

Je wilt natuurlijk alles uit je studententijd halen. In Amsterdam studeren betekent de keus hebben uit een groot aantal verenigingen. Er zijn gezelligheidsverenigingen, studie- en facultaire verenigingen, sportverenigingen en cultuurverenigingen. Behalve dat je veel mensen leert kennen, kun je ook waardevolle ervaring opdoen in een commissie of bestuur.

De overstap naar naar een nieuwe stad en/of studie  is soms al moeilijk zat. Door lid te worden van een studie-, facultaire of studentenvereniging leer je in een korte tijd veel andere studenten kennen. Voordat je gaat kiezen is het belangrijk om het onderscheid te weten tussen  studie- en facultaire verenigingen en studentenverenigingen.

Een studievereniging of facultaire vereniging is, zoals de naam ook al aangeeft, een vereniging voor studenten van dezelfde studie of faculteit. Het accent ligt meestal op gezelligheid en ontspanning. Daarnaast organiseren de meeste studie- en facultaire verenigingen inhoudelijke activiteiten voor studenten van de eigen studie en/of faculteit. Vaak kun je via een studievereniging korting op studieboeken krijgen.

Bij een studievereniging is geen sprake van een Kennismakingstijd (KMT, ook wel bekend als de ontgroening)  en het lidmaatschap is goedkoop. 

Als je zelf actief wordt in een vereniging, kun je meedoen in commissies. Je kunt helpen bij het organiseren van excursies of in de redactie van het verenigingsblad gaan zitten. 

Je kunt ook kiezen voor een bestuursjaar bij jouw studie- of facultaire vereniging. Studentbestuurders van studie- of facultaire verenigingen kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor ondersteuning voor studievertraging als gevolg van bestuursactiviteiten (bestuursbeurzen). Deze voorwaarden hebben betrekking op deels de vereniging en deels de studentbestuurders: zie hiervoor deel 4 van de Regeling Profileringsfonds.

Een studentenvereniging heeft een bredere doelgroep en is niet gericht op een bepaalde studie of faculteit. Een studentenvereniging heeft vaak leden die op verschillende hogeronderwijsinstellingen studeren. Je leert via een studentenvereniging dus mensen kennen van verschillende studies en universiteiten en hogescholen binnen Amsterdam. 
Amsterdam heeft zowel gezelligheidsverenigingen, studentensportverenigingen en verenigingen met een andere focus, zoals creatieve verenigingen of culturele verenigingen. Op www.lidwordeninamsterdam.nl vind je informatie over elke vereniging in de stad. Doe er meteen de test welke vereniging het beste bij jou past! 

De kennismakingstijd (ook wel bekend als ontgroening) van studentenverenigingen is een periode waarin je meer leert over de tradities en gebruiken van de vereniging. Ook leer je jouw jaargenoten beter kennen en moet je intensief samenwerken. In Amsterdam hanteren de verenigingen LANX, A.S.C./A.V.SV, Unitas, Nonomes en SSRA een KMT. Dit is een periode die varieert van een aantal dagen tot een paar weken waaraan nieuwe leden van een vereniging verplicht moeten deelnemen. De precieze invulling en duur van de kennismakingstijd verschilt per studentenvereniging. De KMT is soms negatief in het nieuws geweest. Het kan zeker een uitdagende periode zijn maar laat je er niet door afschrikken. Wil je er meer over weten? Lees hier meer over de KMT.

Niet elke studentenvereniging heeft een kennismakingstijd. Wil je weten welke verenigingen een kennismakingstijd hebben? Kijk dan op www.lidwordeninamsterdam.nl

De VU maakt elk jaar, samen met de UvA en de HvA, afspraken met de desbetreffende verenigingen over hun KMT. Deze afspraken kan je teruglezen in de Gedragscode Promotie- en Kennismakingstijd van Verenigingen te Amsterdam

VU Introductiedagen en studieverenigingen

Doe in augustus mee aan de VU Introductiedagen. Tijdens het onderdeel facultaire introductie hoor je wat de voordelen zijn van een lidmaatschap van de studievereniging bij jou op de faculteit en tijdens de informatiemarkt kan je informatie vinden over de verschillende studentenverenigingen van Amsterdam. 

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (inloggen met je VUnet-ID)