Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Andere mogelijkheden studeren buitenland

Laatst gewijzigd op 28 februari 2021

Naast een (internationale) uitwisseling van een semester via het VU International Office zijn er ook andere mogelijkheden om (een deel van) je studie in het buitenland te doen, of een internationale ervaring op te doen:

 • Regel zelfstandig een studieperiode in het buitenland als free mover
 • Stage in het buitenland
 • Internships in the Valley
 • Summer- en winterschool
 • Master in het buitenland
 • Studiereizen
 • Buddyprogramma aan de VU
 • VU Amsterdam Summer School

Hieronder staan deze mogelijkheden verder uitgelegd.

Verschillende mogelijkheden van studeren in het buitenland

 • Naar het buitenland als free mover

  Ben je niet door het VU International Office geselecteerd om een semester in het buitenland te studeren, of wil je graag aan een universiteit studeren die geen partner is van de VU? Dan kun je ook als free mover naar het buitenland gaan. Als free mover regel je je studieperiode in het buitenland zelfstandig. Je neemt zelf contact op met de universiteit waar je wilt studeren. Let goed op de kwaliteit van het onderwijs en het niveau van de vakken. Indien je de vakken wilt laten meetellen voor je diploma, moet je ze eerst laten goedkeuren door de examencommissie van jouw opleiding/faculteit. Als free mover sta je nog steeds ingeschreven bij de VU en betaal je ook collegegeld. Daarnaast moet je vaak ook collegegeld betalen aan de gastuniversiteit.

  Let op de volgende punten:

  • Nadat je bent toegelaten tot de gastuniversiteit kies je je vakken uit. Stuur deze daarna z.s.m. door naar de examencommissie. Houd er rekening mee dat het tot 6 weken kan duren voor je een reactie krijgt. Je kunt een aanvraag tot goedkeuring van je vakken op VUweb doen (Studeren > Keuzeruimte > Keuzevakken). 
  • Registreer je studie in het buitenland daarnaast altijd in Mijn Dashboard (Apps > Studie/stage in het buitenland > Registreren stage / free mover).
  • Je kunt een emergency card bij de International Service Desk ophalen. Hier staat het VU-noodnummer op voor als je in nood verkeert in het buitenland.
 • Stage in het buitenland

  Tijdens je studie heb je de mogelijkheid om een stage doen in het buitenland. Je bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken en realiseren van een stage. Het VU International Office faciliteert helaas geen (buitenlandse) stages, maar je kunt wel bij je opleiding of faculteit informeren naar de mogelijkheden. Soms is er een aparte facultaire stagecoördinator. Kijk voor meer informatie in de studiegids.

  Let op de volgende punten:

  • Registreer je stage in het buitenland in Mijn Dashboard (Apps > Studie/stage in het buitenland > Registreren stage / free mover). Zo weten we altijd waar je je bevindt, indien er bijvoorbeeld een crisis uitbreekt in het land waar je stage loopt.
  • Je kunt voor vertrek een emergency card bij de International Service Desk ophalen. Hier staat het VU-noodnummer op voor als je in nood verkeert in het buitenland. 
  • Bij het VU International Office kunnen we in een aantal gevallen een beurs voor je regelen. Binnen Europa gaat dit meestal om de Erasmusbeurs voor stage, buiten Europa gaat dit om de Fondsendeskbeurs. De beurs kun je aanvragen in Mijn Dashboard, op dezelfde plek waar je je stage registreert.
 • Start je carrière met een stage in Silicon Valley (VS)

  Tot 20 december kunnen Master en PhD studenten zich aanmelden voor Internships in the Valley. Dit is een samenwerkingsproject van alle Nederlandse universiteiten, VSNU en het Nederlands consulaat-generaal in San Francisco. Samen met een Talent Committee en 5000 Nederlandse alumni die wonen en werken in de regio, wordt een interessant portfolio aan stagebedrijven opgebouwd.

  Ligand Pharmaceuticals, Zymergen, Arcadis, DuPont, Chrysalix, Parsley, Atomwise en Tellus hebben zich reeds bevestigd als stagebedrijf, meer zullen de komende maanden volgen. Het uiteindelijke doel van het programma is om jaarlijks 50 matches te maken tussen Nederlands Master en PhD talent en innovatieve startups en bedrijven in the Valley.

  Wie worden gezocht?

  Studenten uit alle studierichtingen zijn welkom om zich aan te melden. Het is vooral belangrijk dat je:

  • Aantoonbaar ondernemend, proactief en innovatief bent;
  • Affiniteit hebt met ondernemerschap, data wetenschap, technologie en/of innovatie;
  • Op dit moment ingeschreven bent als Master of PhD student aan een Nederlandse universiteit, of minder dan een jaar geleden bent afgestudeerd.

  Bij de selectie zal voorkeur worden gegeven aan studenten die gemiddeld een 7 staan of hoger en die in hun cv aantoonbaar ervaring hebben met ondernemerschap.

  Wat kun je verwachten?

  Internships in the Valley is er voor je van begin tot eind. We ondersteunen bij een soepele J-1 visaprocedure in samenwerking met the Netherlands-America Foundation en helpen je bij het vinden van huisvesting en het voorbereiden op leven en wonen in de VS en de Amerikaanse werkcultuur.

  Kijk op de site voor meer informatie en hoe aan te melden, en hou InstagramFacebook en LinkedIn in de gaten voor updates van (nieuwe) stagebedrijven en interessante content over leven en werken in the Valley!

  Je kunt je vragen ook mailen naar: internshipsinthevalley@vu.nl

 • Summer- en winterschool

  In plaats van een heel semester kun je een korte cursus in het buitenland doen in de zomervakantie (een zgn. 'summerschool') of kerstvakantie (een zgn. 'winterschool'). De meeste universiteiten wereldwijd bieden summerschools van 2 tot 6 weken, in uiteenlopende vakgebieden en tegen zeer uiteenlopende prijzen. Soms kun je korting krijgen bij programma's van onze partneruniversiteiten. Informeer hiervoor bij het International Office. Helaas kun je geen beurs aanvragen.

  Tijdens een Summer School programma vergroot je je academische kennis over een bepaald onderwerp, creëer je een internationaal netwerk en combineer je cultuur en studie in een aantrekkelijke omgeving. 

  Het aanbod in Summer Schools kan erg variëren. De een is heel intensief en gaat specifiek in op één onderwerp of studierichting. De ander is minder intensief en biedt naast een vakkenaanbod, een cultureel programma en taallessen zodat je de kans krijgt het land en de cultuur te leren kennen. De duur kan variëren van een paar dagen tot 8 weken. In veel gevallen kun je zelfs credits ontvangen voor de vakken die je tijdens de Summer School volgt, als je goedkeuring ontvangt van je Examencommissie.

  Aantrekkelijk aanbod
  Vrije Universiteit Amsterdam heeft een groot netwerk aan partneruniversiteiten wereldwijd. Veel van deze partners bieden een Summer School programma aan. Als VU student kun je in veel gevallen tegen aantrekkelijke korting deelnemen. In het Summer School PDF document geven we een overzicht van Summer Schools van partneruniversiteiten van de VU die niet overlappen met onze academische kalender. Er zijn uiteraard veel meer mogelijkheden wereldwijd, dit document is geen complete lijst. Je kunt daarom ook naar Summer Schools bij andere universiteiten kijken, bijvoorbeeld op deze website voor andere Summer Schools in Europa.

  Naast academische, sociale en carrièregerichte redenen om een Summer School te volgen, zijn er meer redenen waarom studenten er voor kiezen hun zomer op deze manier in te richten:

  • Het volgen van een interessant vak dat niet aan de VU wordt aangeboden.
  • Het vergroten van je kennis over een onderwerp waar je nog onzeker over bent
  • Ter voorbereiding op een Master (met bepaalde ingangseisen)
  • Verbeteren van talenkennis
  • Indien mogelijk, de Summer School gebruiken als keuzevak of als een vak in je profileringsruimte

  Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan de lijst met Summer Schools van VU partneruniversiteiten.

  Aanmelden?
   Wil je je aanmelden?

  • Check de deadline van aanmelding bij de Summer School van je keuze
  • Check of je voldoet aan de eisen die aan de Summer School gesteld worden.
  • Check of het International Office je moet nomineren, zo niet, dan kun je je direct aanmelden via hun website.
  • Als je je direct moet aanmelden bij de partneruniversiteit, laat ons dan ook even weten dat je je hebt aangemeld: outgoing@vu.nl.
  • Registreer je verblijf in het buitenland op Mijn apps en pagina's  > Studie/stage buitenland > Registreren als free mover) nadat je door de Summer School bent geaccepteerd.

  Nominatie
  Sommige Summer Schools vragen om een nominatie door Vrije Universiteit Amsterdam om in aanmerking te komen voor korting op of vrijstelling van collegegeld voor studenten van partneruniversiteiten. In sommige gevallen is die eis vermeld in dit document. Indien andere Summer Schools je vragen om genomineerd te worden, stuur dan een e-mail naar het International Office van de VU met het verzoek dat te doen. Vermeld daarbij je naam, studentnummer, de Summer School die je wilt bijwonen en de vakken die je wilt doen.

  Meer informatie
  Voor verdere vragen kun je een e-mail sturen naar outgoing@vu.nl.

 • Master in het buitenland

  Het is ook mogelijk om een volledige opleiding in het buitenland te volgen. Je regelt dit zelfstandig: je zoekt zelf een universiteit en regelt zelf je aanvraag en toelating. Je betaalt daarnaast collegegeld aan deze universiteit.

  Let op de volgende punten:

  • Begin op tijd met het zoeken naar een opleiding in het buitenland. Start rond oktober met zoeken naar een opleiding die het jaar daarop in september begint. 
  • Vaak kun je een docent van je opleiding vragen welke universiteiten hij/zij aan zou bevelen.
  • De betreffende buitenlandse universiteit zal je helpen met vragen over de studieprogramma’s, aanmeldingsprocedure, beurzen, etc.
 • Studiereizen

  Een aantal faculteiten en/of studieverenigingen organiseren studiereizen of veldwerkexcursies. Tijdens een dergelijke studiereis doe je kennis op in het buitenland samen met je medestudenten. Meer informatie hierover kun je bij je faculteit of studievereniging verkrijgen.

 • Internationalisation at home: Buddyprogramma aan de VU

  Het VU International Office organiseert in samenwerking met Erasmus Student Network VU Amsterdam (ESN VU Amsterdam) een buddyprogramma. Als buddy heb je gedurende het eerste semester ongeveer 3-5 internationale studenten onder je hoede. Je maakt hen wegwijs op de VU en daarnaast zijn er activiteiten waaraan je samen met deze internationale studenten kunt deelnemen. Je Engels gaat met sprongen vooruit, het is goed voor je interculturele competenties en je maakt vrienden over de hele wereld! Meer informatie over het buddyprogramma en aanmelden.

 • Internationalisation at home: VU Amsterdam Summer School

  Mis je nog wat studiepunten en heb je nog geen plannen voor de zomer? Doe mee aan de VU Amsterdam Summer School!

  De VU heeft sinds een paar jaar haar eigen summer school. In juli en augustus kun je korte vakken van twee weken volgen in zeer verschillende vakgebieden. Naast internationale studenten zijn VU-studenten ook zeer welkom! Als VU-student krijg je € 450 korting op alle vakken.

  De VU Amsterdam Summer School biedt interactieve vakken in kleine groepen (max. 25 studenten) op verschillende niveaus: bachelor, master en PhD. De vakken zijn speciaal ontworpen om wat dieper en intensiever in te gaan in je studieveld. Bovendien zul je vakken volgen met studenten van over de hele wereld! Meer informatie over de VU Amsterdam Summer School en aanmelden.

Outgoing Exchange Team

+31 (0)20 59 85745

Heb je een vraag? Mail ons!

Spreekuur (via Zoom):
Afspraak maken

Crisisnummer voor VU-studenten op uitwisseling die in nood verkeren:
9-17u: +31 20 59 85745
buiten kantooruren: +31 20 6444117