Instromen in een bacheloropleiding met je hbo-propedeuse

Laatst gewijzigd op 12 mei 2021

De VU wil voorkomen dat je volgend studiejaar niet kunt starten met je wo-bachelor, omdat je door de coronacrisis je hbo-p nog niet geheel hebt afgerond.

Wil je starten met een wo-bachelor zonder geheel afgeronde propedeuse? Dan moet je aan drie voorwaarden voldoen.

1. Je moet zelf bij je hbo-instelling een zogeheten afrondingsadvies aanvragen waarin staat dat het in de rede ligt dat jij voor 1 januari 2022 je propedeuse af zal ronden. Het officiële afrondingsadvies moet op 1 augustus binnen zijn bij de VU, of op 15 juli indien je een verzoek tot inschrijving hebt ingediend voor een Numerus Fixus opleiding (Psychologie, Criminologie, Geneeskunde of Tandheelkunde).
  2. Je mag nog maximaal één vak missen, of bij meerdere vakken tot een maximum van in totaal 6EC.
  3. Je moet vóór 1 januari 2022 je hbo-propedeuse alsnog afgerond hebben, anders moet je de opleiding weer verlaten.

Let op! Deze mogelijkheid geldt alleen voor die bacheloropleidingen waar je onder normale omstandigheden ook kan instromen met je hbo-propedeuse. De mogelijkheid te starten met je wo-bachelor zonder afgeronde hbo-propedeuse is er alleen voor 2021-2022.

Uiterlijk 1 augustus: vul het aanvraagformulier in

Voldoe je aan deze voorwaarde of verwacht je hieraan uiterlijk 31 augustus te voldoen? Vul dan uiterlijk 1 augustus dit formulier in. Wil je starten met een opleiding waarvoor een Numerus Fixus opleiding geldt? Dan is de deadline 15 juli.

Nu nog niet genoeg EC, maar uiterlijk 31 augustus wel?

Het kan zijn dat je nu nog niet genoeg EC hebt behaald om aan de voorwaarden te voldoen, maar uiterlijk 31 augustus wel. Vul dan wel alvast het formulier in.

In het formulier kun je aangeven welke resultaten je nog verwacht te behalen in augustus. Je hebt dan na het invullen van het formulier tot uiterlijk 31 augustus de tijd om aan te tonen dat je alsnog aan de voorwaarden voldoet. Dit doe je door te antwoorden op de bevestigingsmail die je krijgt na het invullen van het formulier. Aan je antwoord voeg je een nieuwe cijferlijst toe en geef je aan welke vakken je hebt behaald. Laat het ons zo snel mogelijk weten als je aan de voorwaarden voldoet, dan kunnen wij je inschrijving afronden voor de start van het collegejaar.

Let op: de aanvraag van de zachte knip is een aanvulling op je inschrijfprocedure. Zorg ervoor dat je ook op tijd je aanmelding op orde maakt. Vergeet ook niet je herinschrijving te regelen voor het afronden van je vooropleiding.

Als het kan: rond je hbo-p af!

We kunnen niet genoeg benadrukken dat het zeer uitdagend is je hbo-p af te ronden tijdens een al intensief eerste jaar op de universiteit. We wijzen je erop dat de BSA norm van het eerste jaar van de wo-bacheloropleiding onverminderd van toepassing is. We adviseren je daarom er alles aan te doen om je hbo propedeuse nog dit collegejaar af te ronden!

Vragen? Neem contact op met de Studentenbalie.

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00).

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (inloggen met je VUnet-ID)