Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Instromen in een bacheloropleiding met je hbo-propedeuse

Laatst gewijzigd op 18 mei 2022

Ben je niet eerder aan de VU gestart met een bacheloropleiding? Dan kun je gebruik maken van de zachte knip-regeling en starten met je wo-bachelor, omdat je door de coronacrisis je hbo-p nog niet (geheel) hebt afgerond. 

Wil je starten met een wo-bachelor zonder geheel afgeronde propedeuse? Dan moet je aan de volgende voorwaarden voldoen.

  1. Je moet zelf bij je hbo-instelling een zogeheten afrondingsadvies aanvragen waarin staat dat het in de rede ligt dat jij voor 1 januari 2023 je propedeuse af zal ronden. Het officiële afrondingsadvies moet op 1 augustus binnen zijn bij de VU, of op 15 juli, indien je een verzoek tot inschrijving hebt ingediend voor een numerus fixus-opleiding (B Biomedical Sciences, B Criminologie, B Geneeskunde, B Psychologie of B Tandheelkunde). 
  2. Je mag nog maximaal één vak missen, of bij meerdere vakken tot een maximum van in totaal 6 EC. 
  3. Je moet vóór 1 januari 2023 je hbo-propedeuse alsnog afgerond hebben, anders moet je stoppen met de opleiding bij de VU.
  4. Je bent niet eerder via de zachte knip-regeling bij de VU gestart met een bacheloropleiding. 

Deze mogelijkheid geldt alleen voor die bacheloropleidingen waar je onder normale omstandigheden ook kan instromen met je hbo-propedeuse. De mogelijkheid te starten met je wo-bachelor zonder afgeronde hbo-propedeuse geldt voor studiejaar 2022-2023

Uiterlijk 1 augustus: vul het aanvraagformulier in

Voldoe je aan deze voorwaarden of verwacht je hieraan uiterlijk 31 augustus te voldoen? Vul dan uiterlijk 1 augustus dit formulier in. Wil je starten met een opleiding waarvoor een numerus fixus geldt? Dan is de deadline 15 juli.

Nu nog niet genoeg EC, maar uiterlijk 31 augustus wel?

Het kan zijn dat je nu nog niet genoeg EC hebt behaald om aan de voorwaarden te voldoen, maar uiterlijk 31 augustus wel. Vul dan wel alvast het formulier in.

Op het formulier kun je aangeven welke resultaten je nog verwacht te behalen in augustus. Je hebt na het invullen van het formulier tot uiterlijk 31 augustus de tijd om aan te tonen dat je alsnog aan de voorwaarden voldoet. Dit doe je door te antwoorden op de bevestigingsmail die je krijgt na het invullen van het formulier. Aan je antwoord voeg je een nieuwe cijferlijst toe en geef je aan welke vakken je hebt behaald. Laat het ons zo snel mogelijk weten wanneer je aan de voorwaarden voldoet, dan kunnen wij je inschrijven bij de VU. 

De aanvraag van de zachte knip is een aanvulling op je inschrijfprocedure. Zorg ervoor dat je ook op tijd je aanmelding in orde maakt. Vergeet ook niet je herinschrijving te regelen voor het afronden van je hbo-propedeuse. 

Als het kan: rond je hbo-p af!

We kunnen niet genoeg benadrukken dat het zeer uitdagend is je hbo-p af te ronden tijdens een al intensief eerste jaar op de universiteit. We wijzen je erop dat de BSA-norm van het eerste jaar van de wo-bacheloropleiding onverminderd van toepassing is. We adviseren je daarom er alles aan te doen om je hbo-propedeuse nog dit collegejaar af te ronden! 

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00)

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)