Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Studiemaatjes

Laatst gewijzigd op 3 december 2021

Via Students-4-Students@VU kun je in contact komen met een studiemaatje, een medestudent die kan helpen wanneer je het moeilijk vindt je draai op de VU te vinden of als het je alleen even niet lukt. Ook voor hulp in verband met een functiebeperking kun je een studiemaatje aanvragen.

Hieronder vind je meer informatie over voor wie een studiemaatje is bedoeld, welke actuele oproepen van studenten er zijn, hoe je een studiemaatje kunt worden en interessante links naar projecten binnen en buiten de VU. 

Informatie over studiemaatjes

 • Waarom een studiemaatje?

  Een studiemaatje kun je aanvragen om verschillende redenen. 

  Bijvoorbeeld:

  • je voelt je (soms) alleen en vindt het lastig aansluiting te vinden bij je medestudenten en je vindt de stap te groot om aan studentenactiviteiten deel te nemen, een studiemaatje kan je introduceren;
  • je hebt een functiebeperking en behoefte aan praktische ondersteuning, een studiemaatje kan je rondleiden op de VU en wijzen op handige routes, speciaal sanitair, liften etc.;
  • je bent de eerste in de familie die studeert, het ontbreekt je aan een referentiekader, een studiemaatje kan je ondersteunen bij wat er allemaal bij studeren komt kijken;

  Staat jouw vraag er niet bij, maar denk je dat een studiemaatje voor jou een uitkomst kan bieden, mail dan naar studiemaatjes.soz@vu.nl

 • Hoe gaat het in zijn werk

  Maak eerst een afspraak voor een kennismakingsgesprek door een mail te sturen naar  studiemaatjes.soz@vu.nl. Als een studiemaatje een oplossing lijkt te kunnen bieden, wordt er gekeken wie het meest geschikt is. Dan worden jullie samen uitgenodigd om te bepalen of er een goede match is en maak je met elkaar concrete afspraken.

 • Wat mag je verwachten van een studiemaatje?

  Een studiemaatje

  • is er om jou te stimuleren, en te ondersteunen bij het studeren of te activeren zelf actie te ondernemen;
  • kan je doorverwijzen naar professionals als je meer nodig hebt bij bijvoorbeeld persoonlijke problemen of bij studievaardigheden;
  • houdt zich aan de afspraken die je samen maakt en mag dat ook van jou verwachten. 

  Hoeveel tijd mag je vragen van een studiemaatje? 

  Hoeveel tijd je van een studiemaatje nodig hebt, is afhankelijk van je vraag. Vaak is het meer dan voldoende om wekelijks een tot twee uur in te plannen. Soms is het handig om daarbij via WhatsApp of mail contact te houden. 

 • Hoe maak je een afspraak?

  Nu de VU gedeeltelijk gesloten is wegens corona, is het goed om te weten dat je nog steeds via de mail een afspraak met ons kunt maken, om vragen te stellen over students4students en het studiemaatjes project. Je kunt ons bereiken via studiemaatjes.soz@vu.nl.

  Benieuwd naar ervaringsverhalen en meer informatie over students4students? Kijk ook eens op onze instagram pagina: students4studentsvu. 

 • Actuele oproepen

  Hieronder vind je de actuele oproepen van studenten die op zoek zijn naar een studiemaatje. Wil je zelf een oproep plaatsen, stuur dan een mail naar: studiemaatjes.soz@vu.nl.

 • Zelf studiemaatje worden?

  Wil je studiemaatje worden en een student helpen? Meld je dan aan! 

  Wat is de rol van een studiemaatje? 

  Bijvoorbeeld een student:

  • wegwijs maken op de VU
  • wijzen op praktische informatie binnen de VU
  • doorverwijzen naar de juiste personen of instanties binnen en/of buiten de VU 
  • betrekken bij het studentenleven
  • ondersteunen en stimuleren door te luisteren en te informeren
  • stimuleren om nieuwe uitdagingen aan te gaan

  Belangrijk is dat je als studiemaatje de student helpt om uiteindelijk zelfstandig verder te kunnen.

  Aan welke voorwaarden moet je als studiemaatje voldoen? 

  Je bent minimaal tweedejaars VU-student en studeert nagenoeg nominaal. We gaan er vanuit dat je voor minimaal een uur per week de tijd hebt gedurende een periode van zes tot acht maanden. Daarnaast volg je een workshop speciaal voor studiemaatjes. 

  Jaarlijks wordt er voor de studiemaatjes een workshop georganiseerd waarbij je onder andere wordt getraind op coachingsvaardigheden. Ook krijg je meer achtergrondinformatie over de studenten aan wie je gekoppeld kunt worden. Daarnaast wordt jou als studiemaatje twee keer per jaar een intervisiebijeenkomst aangeboden om te kijken hoe het gaat en om ervaringen uit te wisselen.

  Hoeveel tijd vraagt het van jou? 

  De tijdsinvestering is afhankelijk van de vraag van de student. Gemiddeld zal het gaan om een tot twee uur per week.

  Word ik betaald? 

  Studiemaatjes werken op vrijwillige basis, maar niet vrijblijvend. 

  Bij wie kan ik terecht voor hulp en advies? 

  Je kunt voor hulp of advies altijd terecht bij de coördinator van het studiemaatjesprogramma. Deze zal je begeleiden bij vragen of als er problemen mochten ontstaan.

  Hoe verloopt de procedure? 

  Nadat je een afspraak hebt gemaakt met de coördinator van het studiemaatjesprogramma, volgt er een oriënterend gesprek. Komt er een vraag van een student die goed bij jou past, dan word je opgeroepen voor een kennismakingsgesprek met de student. Wanneer het een match is, gaan jullie concrete afspraken maken.

  Hoe meld ik me aan voor een oriënterend gesprek? 

  Lijkt het je leuk? Mail ons om een afspraak te maken voor een oriënterend gesprek! Ons mailadres is studiemaatjes.soz@vu.nl 

 • Relevante links

  Vluchteling studenten 

  Studenten die verbonden zijn aan het UAF kunnen ook via www.uaf.nl/studentmonitoring een maatje aanvragen.  Ben je niet aan het UAF verbonden, dan kun je bij het studiemaatjesprogramma van de VU een studiemaatje aanvragen.

  Buddy Programme voor internationale uitwisselingsstudenten 

  Zie hiervoor het Buddy programme op www.vu.nl. 

  Community Services (CSL) 

  Bij Community Service Learning zet je als student je academische vaardigheden in bij het oplossen van een maatschappelijke problematiek of -vraagstuk, samen met een maatschappelijke partner. Binnen de VU is op dit moment al een aantal mooie initiatieven gaande op gebied van Community Service Learning.

Meer weten? Of lijkt het je leuk zelf een studiemaatje te worden?

Mail ons!

studiemaatjes.soz@vu.nl