Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Zelfcompassie

Zelfcompassie tijdens de coronacrisis: een studie naar omgaan met emoties, religie en mentaal welbevinden

Op 23 mei startte de Vrije Universiteit Amsterdam het onderzoek ‘Zelfcompassie in tijden van het Coronavirus: een studie naar omgaan met emoties, religie en mentaal welbevinden’. Het doel van dit onderzoek is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van kennis over welbevinden in de coronacrisis. 

Voor veel mensen zorgt de coronacrisis voor stress, angst, onzekerheid, verdriet, pijn, machteloosheid en soms zelfs wanhoop. Welke emoties de boventoon voeren, is voor iedereen weer anders. De een is harder getroffen dan de ander en ieder persoon beleeft het weer anders. Maar voor iedereen geldt: de crisis doet iets met je gevoelsleven en de manier waarop je in het leven staat, net als andere ingrijpende gebeurtenissen of situaties.

Emoties, Religie en Mentaal welbevinden

Hoe verhoud je je tot jezelf en tot je eigen emoties? Hoe kijk je naar het lijden dat jouzelf of anderen treft? En hoe heeft dat te maken met hoe je kijkt naar de wereld en naar God of dat wat je heilig is? Dat zijn centrale vragen van het onderzoek ‘Zelfcompassie in tijden van Covid-19: een studie naar omgaan met emoties, religie en mentaal welbevinden’.

Uit onderzoek weten we dat een kritische houding naar jezelf kan leiden tot psychische klachten, en een milde houding tot mentaal welbevinden. Wanneer we meer weten over de rol van geloof en levensovertuiging in het mild zijn naar jezelf en het effect hiervan op mentaal welzijn, kan dat mensen helpen bijvoorbeeld in therapie of coaching.

Bekijk het interview met Hanneke Schaap in het Nederlands Dagblad.

Onderzoek door dr. Hanneke Schaap van de Faculteit Religie en Theologie

Dit onderzoek naar zelfcompassie is ontwikkeld door Professor dr Hanneke Schaap. Het is een samenwerking tussen de bijzondere leerstoel klinische godsdienstpsychologie aan de faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit en het Nederlands Dagblad. De faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit voert het onderzoek uit.

Onderzoeksleider en initiatiefnemer, psycholoog en theoloog Hanneke Schaap-Jonker is als hoogleraar verbonden aan de Faculteit Religie en Theologie aan de Vrije Universiteit. Zij is ook werkzaam als rector bij het Kennisinstituut christelijke ggz, onderdeel van Eleos en De Hoop ggz.

Hanneke Schaap, Foto: Jaco Hoeve Fotografie