Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

VU-logo

Het VU-logo is een van de belangrijkste elementen van onze VU-identiteit. Het bestaat uit het beeldmerk 'Griffioen', het woordmerk 'VU' en de descriptor 'Vrije Universiteit Amsterdam'. Het logo is speciaal voor de VU ontworpen en merkrechtelijk beschermd. Er zijn richtlijnen voor het gebruik van het VU-logo.

Er is één logo van de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit corporate VU-logo is merkrechtelijk beschermd: het is als beeldmerk gedeponeerd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Het logo namaken, aanpassen of een van de onderdelen gebruiken is niet toegestaan. De rechten op het VU-logo en de afzonderlijke onderdelen berusten bij de VU en worden uitgeoefend door het College van Bestuur van de VU. Onrechtmatig gebruik kan juridische gevolgen hebben.

Wil je het VU-logo gebruiken? Daaraan zijn regels verbonden:

  • Alle organisatieonderdelen van de Vrije Universiteit Amsterdam voeren het corporate VU-logo;
  • Alléén VU-faculteiten en onderzoeksinstituten mogen het VU-logo met toevoeging van hun naam voeren. Toegestaan zijn logo's die door de VU Designstudio van de dienst Communicatie en Marketing goedgekeurd zijn. Wanneer er meerdere VU-faculteiten en/of onderzoeksinstituten afzender zijn, mag alléén het corporate VU-logo gevoerd worden. Er mag dus niet meer dan één naam aan het VU-logo toegevoegd worden;
  • VU-diensten, projecten en programma's mogen géén VU-logo met toevoeging van hun naam voeren. Zorg in plaats daarvan voor duidelijke vermelding van de naam in de lopende tekst. Een beeld kan daarnaast de herkenbaarheid ondersteunen;
  • Organisaties waarmee de VU samenwerkt, mogen na toestemming het VU-logo in hun communicatie gebruiken. Neem hiervoor contact op met de VU Designstudio.

Er gelden niet alleen regels voor het gebruik van het VU-logo. Ook zijn er richtlijnen wat betreft de naamgeving van de universiteit. Wij gebruiken nationaal en internationaal maar één naam: Vrije Universiteit Amsterdam.

Het VU-logo is kenmerkend voor de identiteit van de VU. Het verbeeldt de griffioen, een fabeldier met de goede eigenschappen van een leeuw, een adelaar en een paard. De verschillende dieren verwijzen naar de verschillende wetenschapsgebieden, wat stilistisch tot uitdrukking komt in een ‘klassiek’ vormgegeven lichaam (alfa), ‘mathematisch’ vormgegeven kop (bèta) en vrij geschetste vleugels (gamma). De griffioen kijkt achterom – hij is zich bewust van de traditie. Krachtens zijn ervaring staat hij met beide benen op de grond. Dat combineert hij met een royale vlucht van de verbeelding.

Download het VU-logo

Wil je een diapositieve versie, heb je een ander bestandsformaat nodig of heb je een andere vraag over het VU-logo?

Neem dan contact op met de VU Designstudio.

+31 (0)20 598 3533