Schrijven in een academische stijl

Vraag je je af wat de academische schrijfstijl voor je scriptie moet zijn? Of zegt je scriptiebegeleider dat jouw scriptie-tekst niet voldoet aan de eisen omdat die bijvoorbeeld te subjectief of informeel is? Dan helpt deze online workshop je op weg. Je gaat direct aan de slag met je eigen tekst.

We behandelen een aantal kenmerkende eigenschappen van een academische stijl in het Nederlands, oefenen ermee en bespreken kort wat hun functie is. Daarna kijken we naar tekstmateriaal (lengte ongeveer 2 A4) dat de deelnemers vooraf hebben ingeleverd bij de docent. Zo kunnen we de stijl van deze teksten vergelijken met de academische stijl die de begeleiders verwachten.

Op basis van deze vergelijking kun je tijdens de workshop alvast oefenen met het herschrijven van je eigen tekstmateriaal. Je krijgt scherp wat er nog moet gebeuren en hoe je dat aanpakt. De workshop is zo opgezet dat je als deelnemer veel zelf oefent, (ook) aan de hand van je eigen tekst. Aan het eind van de workshop ontvang je een kleine handleiding over academische stijl, waarmee je zelf verder kunt werken.

Camille Welie

Duur
De workshop duurt 3,5 uur. Je hoeft niets voor te bereiden, alleen vooraf een tekst van max. 2 A4 inleveren waarmee je tijdens de workshop aan de slag wilt gaan.

Najaar 2022

Aantal deelnemers
Maximaal 15

Inschrijven en contact
Voor informatie, vragen en inschrijven kun je een mail sturen naar de cursusadministratie van het ALP: alp.fgw@vu.nl. Vermeld hierbij de workshopcode: SCH-W-NL-1.

Contact Academic Language Programme

Voor docenten, opleidingsdirecteuren, studieadviseurs en andere VU-medewerkers: wil je informatie over het ALP-aanbod of overleggen over taalbeleidskwesties binnen de opleiding of faculteit? Neem dan contact met ons op.

Prof. dr. Alan Cienki, wetenschappelijk directeur ALP

Dr. Gea Dreschler, programmamanager ALP

Dr. Camille Welie, coördinator ALP Nederlands (NT1, NT2)

Voor studenten: neem voor vragen of informatie over een cursus, workshop of coaching contact op met de ALP cursusadministratie