Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Onderwijs

Duurzaamheid, klimaatverandering, waterschaarste en andere cruciale onderwerpen die betrekking hebben op het overleven van mens, dier en ecosystemen op aarde: daar gaat het om bij Science for Sustainability - een van de kernthema’s van de Vrije Universiteit.

Het Science for Sustainability thema hangt nauw samen met de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. VU-wetenschappers werken hard aan oplossingen die deze doelstellingen dichterbij brengen. En kennis die voortkomt uit onderzoek op dit gebied wordt weer aan studenten doorgegeven in de diverse opleidingen. Studenten die duurzaamheid een onderdeel van hun studie willen maken kunnen aan de VU kiezen uit 10 bachelorprogramma's, 9 minoren en 19 masterprogramma's. Zoek naar de duurzame opleidingsmogelijkheden die het beste bij jouw studiewensen passen.

Wij zijn in 2018 gestart met een nieuwe wervingscampagne: 'Verander je wereld, studeer aan de VU'. In deze campagne roepen wij aankomende studenten op om na te denken over duurzaamheidsvraagstukken.

Opleidingen

 • Bacheloropleidingen
  • Aarde, Economie en Duurzaamheid
   Ontwikkelingen als klimaatverandering, economische crisis, bevolkingstoename hebben een steeds grotere impact. Alleen met een combinatie van kennis van natuurlijke veranderingen in het systeem Aarde, economische processen en sociale ontwikkelingen kunnen we deze uitdagingen het hoofd bieden.
  • Aardwetenschappen
   Uitdagingen op het gebied van duurzaamheid het hoofd bieden gaat niet zonder grondige kennis van Systeem Aarde. In deze Top-opleidingen gaat het om: Gebergten en gesteente, fossielen en mineralen, ijskappen, rivieren en de oceaan. Klimaatverandering in verleden, heden en toekomst.
  • Biologie
   In de brede Top-opleiding Biologie kom je alles te weten over systeem natuur. Daarmee ben je van grote waarde bij het omgaan met vraagstukken als duurzaamheid, het wereldvoedselprobleem, landschapsgebruik en verstedelijking.

  Inventarisatie van Bachelor programma's >

 • A Broader Mind

  We zijn gestart met een A Broader Mind for Students, bedoeld voor 500 eerstejaars studenten. In dit programma wordt aandacht gegeven aan brede academische, persoonlijke en maatschappelijke vorming van studenten. Je leert complexe maatschappelijke thema’s vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines te benaderen en zet via Community Service Learning je kennis in voor het oplossen van actuele maatschappelijke vraagstukken. Je werkt hierbij samen met studenten uit verschillende opleidingen. De thema’s zijn gebaseerd op de SDG’s, zoals duurzaamheid, armoede en de digitale conditie.

 • Masteropleidingen
  • Earth Sciences
   The Earth Sciences Master’s programme is divided into three main specializations: Geology and Geochemistry, Earth and Climate, and Global Environmental Change and Policy.
  • Specialization Earth Sciences: Global Environmental Change and Policy
   Create solutions for the sustainability challenges of the Anthropocene.
  • Ecology
   Understand System Nature and develop the tools to predict and combat problems caused by pollution, biodiversity loss and climate change. Research-oriented programme.
  • Environment and Resource Management
   The Master Environment and Resource Management (ERM) is designed to train the next generation of environmental decision-makers to work on the sustainability challenges of our time.
  • Hydrology
   Water is crucial for sustainability in many ways. Drinking water for all. Agriculture. Climate change. Biodiversity. In the Top-rated master’s programme in Hydrology you get the tools to help solve the world’s water problems.
  • Specialization Computer Science: Software Engineering and Green IT
   Software for a sustainable digital society. This is a track in the Master's programme Computer Science.

  Inventarisatie van Master programma's >

  VU-alumnus Stijn verbindt natuurbehoud met economische ontwikkeling in zijn werk op Bonaire. Stijn deed de Master Environment and Resource Management. Bekijk de video.

 • Module Interdisciplinary Community Service Learning

  Vraagstukken als duurzaamheid, digitalisering, globalisering en ongelijkheid zijn zo veelzijdig en betreffen zoveel verschillende partijen dat ze niet vanuit één gezichtspunt effectief kunnen worden aangepakt. De module Interdisciplinaire Community Service Learning (i-CSL) kan worden gevolgd door alle masterstudenten en geeft je de kans om samen met andere studenten en partners buiten de universiteit aan deze uitdagingen van de 21e eeuw te werken. Als zodanig krijg je de kans om real-life onderzoek te ervaren.

 • Honours course
  • In de honours course Designing Innovations for Sustainability wordt twee maanden lang in groepsverband met studenten van verschillende bachelors gewerkt om plannen te ontwerpen voor een meer duurzame universiteit. De cursus richt zich op de onderwerpen water, energie, voedsel en afval en levert resultaten op die nu deels door verschillende partijen op de VU campus overgenomen worden.
  • In het honours programma Climate Change worden de aspecten van klimaatverandering gepresenteerd, variërend van de wetenschappelijke feiten tot de maatschappelijke en economische implicaties. Belangrijkste leerdoel is het begrijpen van klimaatverandering en de daarbij behorende implicaties.
 • Minoren

  De minor Sustainability: Global Challenges, Interdisciplinary Solutions is beschikbaar voor een breed spectrum van studenten. Het idee is dat studenten met hun academische achtergrond uit hun 'mono-disciplinaire comfort zone' stappen en leren hun verschillende disciplines samen te brengen om zo oplossingen voor een duurzame toekomst te ontwikkelen. Zo leren ze over people, profit, prosperity om zich dan te verdiepen in hun eigen interessegebied. De minor duurt een half jaar.

  Inventarisatie van minoren >

 • Summercourse

  De VU Summer School biedt sinds 2016 de duurzaamheidscursus Governing Climate Change: Theory and Practice aan. Studenten van over de hele wereld leren twee weken lang over klimaatverandering en de historie van klimaatbestuur en -overeenkomsten tijdens hoorcolleges, discussies, simulaties en excursies.

 • Winterschool

  Overview of courses given at the VU Graduate Winterschool (including courses on Software and Sustainability, and on Product Development 2.0)