Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

RELIGIE DRIJFT MENSEN

Geloofsgemeenschappen spelen een rol in het leven van mensen. Als we deze van dichterbij bekijken, zien we wat mensen drijft en waarom zij bepaalde beslissingen nemen. In een dynamische, complexe samenleving als de onze is het belangrijk dat we stil staan bij religie.

Dat we weten wat de rol is van onze eigen achtergrond en traditie. We kunnen niet vrij van onze eigen wortels zomaar iets vinden van religie. We worden altijd beïnvloed. Of we dat nu willen of niet.

WAT BEWEEGT MENSEN?

Welke boodschappen zitten in bepaalde tradities? Weten we waarom verschillende religies bepaalde keuzes maken? We zijn zo geneigd om in onze samenleving snelle conclusies te trekken en op basis van ons eigen wereldbeeld een mening te ventileren, dat we nauwelijks stilstaan bij het werkelijk kunnen aanschouwen van een religie. De Faculteit Religie en Theologie bestudeert allerlei culturele religieuze fenomenen. Ruard: “We kijken niet vanuit een puur neutrale houding. Dat kun je proberen, maar dat lukt gewoon niet. Religie drijft mensen en dat willen wij op een betrokken manier onderzoeken.”

RELIGIE RAAKT ONS ALLEMAAL

Het vergt tijd en moed om de ander te kunnen zien zoals hij of zij is. Daarvoor moet je weten wie jezelf bent en de ander kunnen bevragen. Zonder van tevoren te weten wat de uitkomst is of moet zijn. De Faculteit Religie en Theologie stelt kritische vragen, ontwikkelt mensen zodat zij anderen kunnen begeleiden en leidt goede voorgangers op voor een groot aantal geloofsgemeenschappen en religieuze tradities. Ruard: “Wij stimuleren onze studenten en onze medewerkers om de eigen kleur te laten zien. De verschillen mogen veel meer zichtbaar zijn maar dan wel in ontmoeting en verbinding met elkaar.“

VREDE EN DUURZAAMHEID

Maatschappelijke vragen staan hoog op de agenda. Religie speelt een grote rol in de samenleving en we weten niet altijd hoe we dat moeten hanteren. Religie raakt de overheid, het onderwijs en de zorg. De faculteit heeft daarom onderzoekscentra voor vragen rond Peace and Justice en Religion and Sustainable Development. Samen met NGO’s, overheden, bedrijfsleven en anderen onderzoeken we onder meer in Round Tables de positieve en negatieve rol van religie in deze maatschappelijke vraagstukken.

prof. dr. Ruard Ganzevoort is decaan van de Faculteit Religie en Theologie en hoogleraar praktische theologie.