Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Onderzoeksprofiel

Het onderzoek van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU richt zich op de relatie tussen recht, bestuur, politiek en maatschappij.

Wat 'doet' het recht in een snel veranderende samenleving? Waar liggen maatschappelijke, morele en andere grenzen van juridische oplossingen? Hoe verhoudt de rechtswetenschap zich tot andere wetenschappelijke disciplines? Deze vragen worden beantwoord in grensverleggend onderzoek naar specifieke grondslagen van het recht, vaak met een internationaal en/of multidisciplinair karakter.

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft verder een sterk empirisch-juridisch onderzoeksprofiel. Het recht staat namelijk niet los van de maatschappij, maatschappelijke ontwikkelingen en het gedrag van mensen. In het kader van het Sectorplan Rechtsgeleerdheid wordt dit onderzoeksprofiel verder gestimuleerd en versterkt via onderzoek en opleiding van staf en studenten. Eén inhoudelijk speerpunt staat hierbij centraal: Empirical Legal Studies (ELS). Deze stroming in het rechtswetenschappelijk onderzoek doet (kwalitatief en kwantitatief) empirisch-juridisch onderzoek naar:

  • De veronderstellingen die aan het recht ten grondslag liggen;
  • De wijze waarop het recht wordt toegepast;
  • De effecten van het juridisch systeem en het recht in de samenleving.

Deze focus opent mogelijkheden voor onderzoek naar vernieuwende onderzoeksthema’s.

Lees meer over ELS