Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Rankings

In toonaangevende rankings behoort Vrije Universiteit Amsterdam tot de wereldtop van universiteiten.

Vrije Universiteit Amsterdam positioneert zich sterk ten aanzien van wetenschappelijke en maatschappelijke connectie. In toonaangevende rankings behoort Vrije Universiteit Amsterdam tot de wereldtop van universiteiten. Deze visualisatie geeft de positionering weer van de universiteit in de loop der tijd, voor de meest bekende internationale ranglijsten: Leiden CWTS Ranking, ARWU Shanghai Ranking, THE World University Ranking, THE Impact Ranking en de QS World University Ranking.

Specifiek de Impact ranking door Times Higher Education sluit aan bij de ambities die de universiteit uitdraagt, zoals beschreven in de Strategie 2020-2025, meer specifiek ten aanzien van duurzaamheid en het profielthema Science for Sustainability. In deze Impact ranking staat Vrije Universiteit Amsterdam op de 39e positie wereldwijd, gerelateerd aan de bijdrage aan de 17 Sustainable Development Goals (UN SDGs) in het beleid, onderwijs en onderzoek aan de Universiteit.

Internationale rankings toetsen de (inter)nationale zichtbaarheid van de universiteit. De belangrijkste doelgroep van rankings zijn internationale studenten en onderzoekers. Rankings zijn in essentie een onderwijs georiënteerd instrument, met als basis gegevens over onderzoek, onderwijs, wetenschappelijk medewerkers,  en financiën. De internationale rankings gebruiken verschillende methoden om prestaties van universiteiten te meten. Vrije Universiteit Amsterdam beschouwt de Leiden ranking, met name zoals gebaseerd op de top 10 procent wetenschappelijke publicaties (PP top10%), als de belangrijkste indicator van haar internationale positie. Dit geldt eveneens voor de Shanghai ARWU ranking. Deze twee rankings hechten opvallende waarde aan de objectieve en kwantitatieve indicatoren over de onderzoekskwaliteit van de universiteit. In het jaar 2019-2020 staat Vrije Universiteit Amsterdam in de Leiden ranking genoteerd als nummer 85 van de wereld, de nummer 30 van Europa en de nummer 5 van Nederland ten aanzien van de citatie-impact van toppublicaties op basis van PP top 10% binnen het onderzoeksgebied.

Vrije Universiteit Amsterdam (VU) 2019-2020 Internationale wetenschappelijke en maatschappelijke connectie:

Achtergrond bij en positionering in de verschillende internationale rankings: 

 • De meest bekende internationale ranglijsten zijn The Leiden ranking, The Shanghai Ranking, The Times Higher Education World University Ranking, Times Higher Education Impact ranking en QS ranking. Deze ranglijsten geven een indruk van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek door instituten wereldwijd te beoordelen. Elke ranglijst gebruikt een andere reeks van indicatoren. Hierdoor kan de positie van elke universiteit verschillen afhankelijk van de beoordelingsmethode. De Nederlandse universiteiten zijn goed vertegenwoordigd in internationale rankings, en behoren tot de wereldtop.
 • We bieden ook een visueel overzicht van de positionering van Nederlandse universiteiten in deze internationale rankings. Klik op het logo van de gewenste ranking om de positionering zichtbaar te maken.

Meer informatie

 • Leiden (ARWU) Ranking

  Het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) van de Universiteit Leiden heeft een beoordelingssysteem op basis van bibliometrische indicatoren ontwikkeld. De Leiden ranglijst richt zich op alle universiteiten wereldwijd met een score 400+ geïndexeerde publicaties per jaar in het Web of Science. De 500 universiteiten met het hoogste aantal publicaties worden in de lijst opgenomen. Er worden verschillende lijsten gepubliceerd door de Leiden ranglijst. Elke ranglijst is gebaseerd op dezelfde data maar beoordeeld op basis van een andere prestatie-indicator. Een van de lijsten richt zich bijvoorbeeld geheel op het aantal publicaties, terwijl andere ook de omvang van het betreffende instituut in acht nemen. De PP10% indicator geeft het proportie van de publicaties weer van een universiteit dat, vergeleken met vergelijkbare publicaties, tot de top 10% van de vaakst geciteerde publicaties horen. CWTS heeft de PPtop 10% indicator om die reden bestempeld als de belangrijkste impact indicator van de Leiden Ranking. Aanleiding hiertoe is dat deze indicator het meest stabiel is en niet sterk beïnvloed kan worden door een enkel zeer hoog geciteerd artikel. 

  Vrije Universiteit Amsterdam beschouwt de Leiden ranking, met name zoals gebaseerd op de Top10% wetenschappelijke publicaties (PP Top10%), als een indicator van haar internationale positie. De aanleiding hiertoe is om in te zetten op top-publicaties. De VU behaalt de hoogste positie in rankings die veel waarde hechten aan kwantitatieve indicatoren zoals onderzoek output, publicaties en citaties; dit is het geval bij de ARWU- en Leiden ranking. De historische ontwikkeling is dat het absolute aantal van de onderzoek output (P) van de universiteit in de laatste vijf jaar een stijgende lijn vertoont. De toppositie van de VU staat wel onder druk, onder andere vanwege toenemende investeringen in wetenschap in het buitenland. 

  In 2019-2020 is Vrije Universiteit Amsterdam gepositioneerd op positie 85 ten aanzien van wetenschappelijke in Leiden ranking (PP top 10%, wetenschappelijke impact), zie ook de website van: Leiden ranking

  Bekijk alle Leiden ranglijsten op de website van de Leiden Ranking
  Bekijk de positionering van Vrije Universiteit Amsterdam.

 • Shanghai Ranking

  De Academic Ranking of World Universities (ARWU), oftewel de Shanghai Ranking, is een wereldwijde ranglijst die jaarlijks wordt gepubliceerd door de Shanghai Jiao Tong Universiteit. Deze ranglijst is gebaseerd op de volgende indicatoren:

  • Het aantal Nobelprijzen en Fields-medailles uitgereikt aan alumni (10% van de totale score)
  • Het aantal Nobelprijzen en Fields-medailles uitgereikt aan personeel (20%)
  • Het aantal vaak geciteerde onderzoekers (20%)
  • Het aantal geïndexeerde artikelen in Web of Science (20%)
  • Het aantal gepubliceerde artikelen in Nature and Science (20%)
  • De gewogen gemiddelde scores van de van bovenstaande indicatoren gedeeld door het aantal FTE wetenschappelijk personeel (10%)

  In de 2019-2020 Academic Ranking of World Universities (Shanghai ARWU ranking) staat de Vrije Universiteit Amsterdam gepositioneerd op positie 103. Zie ook het VU nieuwsbericht: VU in Shanghai ranking en de website van Shanghai ranking: Shanghai ARWU ranking.  

 • Times Higher Education World University Ranking

  De Times Higher Education rankings zijn onderverdeeld in a) een overkoepelende World University Ranking (WUR), en b) de Impact ranking die is gebaseerd op de 17 Sustainable Development Goals, en c) de European Teaching ranking.

  De ranglijst van de wereldwijde topuniversiteiten (WUR) is sinds 2011 gebaseerd op een nieuwe methodologie waarbij gebruik wordt gemaakt van 13 verschillende prestatie-indicatoren die alle universitaire activiteiten omvatten. Deze 13 indicatoren zijn ondergebracht in 5 hoofdcategorieën:

  • Onderwijs – leeromgeving (30% van de totale score)
  • Onderzoek – omvang, inkomsten en reputatie (30%)
  • Citaties – onderzoekbijdrage (32,5 %)
  • Inkomsten van bedrijven – innovatie (2,5%)
  • Internationale mix – personeel en studenten (5%)

  In de Times Higher Education ranking 2019-2020 van de beste universiteiten wereldwijd staat Vrije Universiteit op de 138e plek wereldwijd. Zie ook THE World university ranking, en het VU nieuwsbericht Times Higher Education WUR

  Times Higher Education Impact Ranking

  In de Impact ranking door Times Higher Education staat Vrije Universiteit Amsterdam op de 39e positie wereldwijd, gerelateerd aan de bijdrage aan de 17 Sustainable Development Goals (UN SDGs) in het beleid, onderwijs en onderzoek aan de Universiteit. Zie ook het VU nieuwsbericht: VU in THE impact ranking 2019-2020 en de website van Times Higher Education Impact ranking 2019-2020

  In de European Teaching ranking 2019 van Times Higher Education staat Vrije Universiteit Amsterdam op positie 24 binnen Europa. Zie ook het VU nieuwsbericht: VU in THE European teaching ranking 2019 en de website van Times Higher Education: European Teaching ranking.

 • QS Ranking

  De QS ranking (Quacquarelli Symonds) is een ranking van de wereldwijde universiteiten en is gebaseerd op verschillende indicatoren ten aanzien van reputatie en excellentie. De indicatoren zijn academische reputatie (40%), faculty student ratio (20%), citations per faculty (20%), werkgeversreputatie (10%), international outlook (10%). 

  In de 2019-2020 QS World university ranking staat Vrije Universiteit Amsterdam op positie 219. De QS resultaten van Vrije Universiteiten per specifiek vakgebied zijn te zien in de bijgaande visualisatie: Vrije Universiteit Amsterdam QS ranking per subject. Zie ook het VU nieuwsbericht: Vrije Universiteit Amsterdam in QS ranking en de website van QS ranking