Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Pre-University College

Het Pre-University College van de Vrije Universiteit Amsterdam organiseert verschillende programma's voor leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo.

Wil je een uitdaging aangaan en jezelf verdiepen in een specifiek onderwerp? Wil je een gastcollege volgen op de universiteit? Heb je advies nodig voor je profielwerkstuk? Of ben je benieuwd wat er allemaal bij komt kijken als je gaat studeren?

Dan ben je bij het Pre-University College aan het goede adres! Bij het Pre-University College kan je interessante programma’s volgen die je uitdagen en een inkijkje geven op de universiteit.

Ben je benieuwd of jouw school aangesloten is bij het Pre-University College?

lees verder

Het Pre-University College organiseert de meest uiteenlopende Masterclasses waar je je voor kan opgeven via jouw school.

Wil jij alles weten over bewegingen en zou je die weleens willen meten in een echt laboratorium? Of zou je eens als een echte advocaat willen pleiten in een rechtszaal? Misschien vraag je je af hoe Starbucks zo groot is geworden, hoe succesvolle leiders anderen weten te motiveren of wat de diepere betekenis is van het maken van grappen. Hier kun je allemaal achter komen bij het Pre-University College. Twee keer per jaar organiseren wij de meest uiteenlopende masterclasses waar je je voor kan opgeven via jouw school. 

Maar behalve deze Masterclasses organiseren wij nog tal van andere programma's voor leerlingen uit de hoogste klassen van het VWO. Kijk hier of jouw school lid is van het Pre-University College en lees dan snel verder wat je allemaal bij ons kan doen!

Programma's

 • Masterclasses

  Zit je in 4, 5 of 6 vwo en wil je meer weten over een interessant onderwerp? Dan is een Masterclass op de VU zeker iets voor jou!

  Elke Masterclass gaat dieper in op een specifiek onderwerp en bestaat uit meerdere colleges op de VU. Tijdens deze colleges raak je bekend met wetenschappelijk onderzoek doen, en leer je voor je eigen onderzoek bronnen goed te gebruiken. Tijdens het laatste college presenteer je samen met andere deelnemers de resultaten van je onderzoek.

  Maar een Masterclass is veel meer: naast de colleges maak je ook kennis met de universiteit, medestudenten en de VU-campus. Je wordt tijdens de Masterclass begeleidt door een student - die je wegwijs maakt op de campus en jou helpt met het opzetten van je onderzoek. 


  Hoe werkt het?
  •    Is jouw school lid van het Pre-University College? Dan kun je je via jouw school aanmelden voor een Masterclass;
  •    De Masterclasses vinden in twee rondes per jaar plaats: in het voor- en najaar;
  •    Per ronde is er voor jou keuze uit ongeveer 11 Masterclasses over allerlei interessante thema’s;
  •    Elke Masterclass bestaat uit drie of vier colleges op de VU;
  •    Elk college duurt ongeveer 3 uur - ook verricht je in je eigen tijd onderzoek voor je eindpresentatie. 


  Selectie en deelname
  Is jouw school lid van het Pre-University College en wil je graag een Masterclass volgen? Meld je dan aan bij de coördinator van het Pre-University College op jouw school.

  De coördinator en jouw mentor bepalen of je wordt toegelaten tot een Masterclass. Het is aan jou om ze te overtuigen! Dit kan met een video, een motivatiebrief, of iets anders – leef je uit!

  Jouw motivatie moet wel altijd antwoord geven op de volgende vragen:
  •    Waarom wil je deelnemen aan een Masterclass en wat denk je te leren?
  •    Waarom zou je deze kans willen krijgen? Wat is je uitdaging?
  •    Welke ambitie heb je? En waar ben je nieuwsgierig naar?
  •    Wat zijn je zwakke en sterke punten?
  •    Wat vind je maatschappelijk belangrijk?
  •    Vind je het leuk om met andere leerlingen samen te werken?
  •    Welke Masterclass zou je willen kiezen?

  Studiebelasting
  30-40 uur
  Dit bestaat uit colleges (4 x 3 uur), zelfstudie/huiswerk én het inhalen van je gemiste lessen op school.

  Locatie
  Vrije Universiteit Amsterdam

  Meer info?
  puc@vu.nl

  Zie hier een korte impressie van het programma Masterclasses. 

 • Be Prepared

  Zit jij in 5 vwo en ga je straks studeren? Als jouw ouders niet hebben gestudeerd aan een Nederlandse universiteit of helemaal niet hebben gestudeerd, dan mis je misschien informatie en steun van ouders, broers en zussen om de juiste studiekeuze te maken. Misschien vind je het ook lastig om je een beeld te vormen van hoe je effectief kan studeren?

  Dan is het programma Be Prepared van het VU Pre-University College echt iets voor jou!

  Be Prepared is een programma dat jou helpt bij een studiekeuze die past bij jouw interesses en kwaliteiten, dat jou de vaardigheden leert om succesvol te studeren en dat je wegwijs maakt in de wereld van de universiteit. Want wie jij bent, wat jij wilt en wat jij kunt is het belangrijkste om mee te nemen in je studieloopbaan.

  Be Prepared vindt plaats van maandag 7 tot en met donderdag 10 februari 2022, en is verspreid over vier dagdelen, waarbij online sessies afgewisseld worden met bijeenkomsten op de VU-campus. In deze vier dagdelen leer je:

  • wat jouw talenten zijn;
  • wat jouw sterktes en zwaktes zijn;
  • welke valkuilen je tegen kan komen;
  • hoe je alle geleerde informatie betrekt in je eigen studiekeuze traject.

  Na afloop van dit programma heeft de leerling inzicht gekregen in de eigen kwaliteiten, en vaardigheden in handen om de studie zonder vertraging succesvol af te ronden.

  Data en tijden
  maandag 7 februari a.s. (online, van 09.00 tot 12.00 uur)
  dinsdag 8 februari a.s. (on campus*, van 09.00 tot 12.00 uur)
  woensdag 9 februari a.s. (online, van 13.00 tot 16.30 uur)
  donderdag 10 februari a.s. (on campus*, van 16.00 tot 19.00 uur)
  *Programma op de VU-campus is afhankelijk van de regels en voorschriften van het RIVM.

  Aanmelden
  Als jouw school is aangesloten bij het Pre-University College? Dan kan je je via deze link aanmelden voor Be Prepared 2022. 

  Meer informatie
  Neem voor meer informatie contact op met het Pre-University College via puc@vu.n of bekijk de flyer van het programma

  Zie hier een korte impressie van het programma Be Prepared van studiejaar 2018-2019

 • Profielkeuze Derde Klas

  Zit je in 3 vwo en weet je nog niet welk profiel je moet kiezen? Dan helpt dit programma bij het maken van de juiste profielkeuze. 

  Wat leer je?
  Met dit programma krijg je een goed beeld over alles wat met je profielkeuze te maken heeft, zodat jij straks een profiel hebt gekozen dat echt bij jou past!

  Samen met studenten van de VU onderzoek je wat jouw talenten zijn. Deze talenten kan je dan gebruiken om een voor jou geschikt profiel te kiezen. Er wordt je geleerd hoe je tot een keuze komt en wat een keuze kan beïnvloeden. Maar ook dat een keuze altijd kan worden bijgesteld.

  Dit programma wordt op school gegeven. Jouw klas krijgt bezoek van vier studenten van de VU die een workshop geven rondom het thema 'suiker'. Aan de hand van meerdere vragen word je vanuit verschillende invalshoeken uitgedaagd na te denken over waar je interesses ligt.

  Enkele vragen zijn:
      Wat is de concentratie van suiker in een glas cola?
  •    Kan suikerhoudende drank (sap en frisdrank) worden verboden, bijvoorbeeld op scholen?
  •    Waar komt het woord suiker vandaan?
  •    Veroorzaakt het eten van suiker negatief gedrag bij kinderen?

  Aanmelding
  Ben je geïnteresseerd? Breng je mentor dan op de hoogte hiervan. De mentor kan dan via de coördinator van jouw school zich hier voor opgeven.

  Meer info?
  puc@vu.nl

 • Profielwerkstukstarter

  Zit je in 5 vwo en wil je je profielwerkstuk zo goed mogelijk schrijven? Dan leer je met dit programma precies welke vaardigheden daarvoor nodig zijn en hoe je die moet toepassen. 

  Het programma bestaat uit drie bijeenkomsten op school, van elk één uur. Bij elke bijeenkomst wordt er een specifieke module behandeld:

  1.    Opstellen van een goede onderzoeksvraag
  Er wordt uitgelegd welk voorbereiding je moet treffen om een voorlopige onderzoeksvraag op te stellen, hoe die onderzoeksvraag wordt aangescherpt middels een checklist, en vervolgens deelvragen worden geformuleerd;

  2.    Zoeken van de juiste bronnen en methodes
  In deze module wordt behandeld hoe je gericht zoekt naar literatuurbronnen doormiddel van de juiste zoekinstructies en zoektermen, hoe de kwaliteit en toepasbaarheid van bronnen wordt beoordeeld, en hoe er gerefereerd moet worden naar deze bronnen. Ook wordt er aangegeven wanneer er plagiaat wordt gepleegd en hoe je een zoekvraag en zoekstrategie moet verwoorden.

  3.    Conclusie en voeren van discussie over het gekozen onderwerp
  Je leert de eisen voor een goede conclusie en discussie te benoemen en te begrijpen en door middel van beantwoording van de hoofd- en deelvragen een goed onderbouwde conclusie schrijven. Daarnaast wordt behandeld hoe een hypothese kan worden aangenomen of verworpen, en op welke manier je aanbevelingen kan doen om jouw eigen onderzoek te verbeteren.

  Elke bijeenkomst wordt geleid door studenten van de VU. Per bijeenkomst wordt een module gepresenteerd en is er tijd voor een vraag & antwoord-sessie.

  Aanmelding
  Ben je geïnteresseerd? Breng je mentor dan op de hoogte hiervan. De mentor kan dan via de coördinator van jouw school zich hier voor opgeven.

  Meer info?
  puc@vu.nl

 • College "Wetenschappelijke literatuur zoeken en gebruiken"

  Bij het maken van een profielwerkstuk is het natuurlijk belangrijk dat je een onderwerp hebt. Maar je moet ook weten hoe je een probleemstelling formuleert en hoe je bronnen kunt vinden waarmee je jouw probleemstelling onderbouwt. Daarbij is het heel belangrijk dat die bronnen betrouwbaar zijn. En dat blijkt nu juist soms erg lastig. Want wanneer is een bron bruikbaar én betrouwbaar?

  Voor leerlingen van 5 en 6 vwo die hun profielwerkstuk moeten gaan maken, wordt er twee keer per jaar op de VU-campus het college "Wetenschappelijk literatuur zoeken en gebruiken" georganiseerd. 

  Wat leer je?
  De middag begint met een hoorcollege over de plaats van literatuur in wetenschappelijk onderzoek. Je krijgt zoektips, live demonstraties van het zoeken naar literatuur en je leert hoe je de gevonden literatuur beoordeelt op relevantie, kwaliteit en plagiaat.

  Zelf literatuur zoeken
  Vervolgens ga je zelf aan de slag met het zoeken van literatuur over een door jou gekozen onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld het onderwerp zijn van je profielwerkstuk. Je krijgt dan toegang tot de databank van de Vrije Universiteit Amsterdam, waar je gratis allerlei informatie kunt zoeken over jouw onderwerp.

  Voorproefje op de middag
  Wil je je alvast een voorproefje op deze middag? Neem dan een kijkje op de LibGuide van de Universiteitsbibliotheek van de VU. Hier kom je alles te weten over goed wetenschappelijk onderzoek.

  Aanmelding
  Het college wordt onder normale omstandigheden twee keer per jaar op de VU-campus georganiseerd. Gezien de huidige coronamaatregelen is het momenteel niet mogelijk om dit college te organiseren.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over de programma's? Stuur dan een mail naar puc@vu.nl.

puc@vu.nl

Pre-University College
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam