Onderzoek Klinische, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie

Ons onderzoek is direct of indirect altijd gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met psychische problemen.

De afdeling Klinische, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie kent diverse onderzoeksgroepen. Klik op een van onderstaande links om direct naar de onderzoekspagina van Klinische Psychologie, Klinische Neuropsychologie of Klinische Ontwikkelingspsychologie te gaan.

Onderzoeksgroepen

• Klinische Psychologie

Het onderzoek bij de sectie Klinische Psychologie heeft als doel de verbetering van preventie en behandeling van psychische stoornissen, en de vermindering van de ziektelast van deze aandoeningen. Veel onderzoek bij de sectie is gericht op het ontwikkelen van innovatieve interventies en het bestuderen van de effecten van deze interventies en de werkzame mechanismen door middel van gerandomiseerde gecontroleerde studies. Daarnaast richten we ons echter ook op epidemiologische- en cohortstudies, vatten we bestaand onderzoek samen via meta-analyses en bevorderen we implementatie van effectieve innovatieve behandelingen. Op dit moment hebben we een aantal specifieke onderzoeksprogramma's:

• Low intensity treatments & primary mental health care (prof. dr. Annemieke van Straten)
    • Prevention and treatment of depression and anxiety disorders (prof. dr. Pim Cuijpers)
    • Internet-based treatments of common mental disorders (prof. dr. Heleen Riper)
    • Living together with cancer (prof. dr. Irma Verdonck)
    • Emotion regulation (prof.dr. Sander Koole)
    • Mechanisms of change in psychotherapy (prof. dr. Marcus Huibers)
    • Trauma and adversity in global settings (prof. dr. Marit Sijbrandij)
    • Health benefits of nature (dr. Jolanda Maas)

Afgezien van bovenstaande onderzoeksprogramma's zijn er bij de sectie Klinische Psychologie verschillende parttime onderzoekers die werken aan de volgende onderzoeksthema's:

• Psychose (prof. dr. Mark van der Gaag & dr. David van den Berg)
    • Evidence based mental health (prof. dr. Jack Dekker)
    • GGZ (prof. dr. Marrie Bekker)
    • Evidence-based public mental health (prof. dr. Filip Smit)
  • Klinische Neuropsychologie

Binnen het onderzoek en onderwijs van de sectie Klinische Neuropsychologie staat de samenwerking met de (klinische) praktijk centraal. Enerzijds baseren we onze wetenschappelijke hypothesen op vraagstukken uit de (klinische) praktijk. Anderzijds dragen we bij aan het verbeteren van de zorg voor mensen met neurocogitieve aandoeningen, middels implementeren van onze wetenschappelijke bevindingen. Veel van onze medewerkers zijn dan ook tevens werkzaam in de klinische praktijk.

Het onderzoek van de sectie Klinische Neuropsychologie betreft de gehele levensloop, dat wil zeggen: van de vroege kindertijd tot de extreme ouderdom. Gedrag en hersenfuncties worden in kaart gebracht middels geavanceerde technieken, waarbij we ons richten op zowel motoriek, cognitie, emoties en gedrag, en effecten op het dagelijks functioneren. Enerzijds willen weten welke hersenfuncties door ongunstige omstandigheden zijn aangedaan zoals een vroeggeboorte, lichamelijke of psychische ziekte, of factoren als eenzaamheid en stress. Anderzijds brengen we in kaart hoe we gezonde hersenfuncties kunnen behouden, door te kijken naar effecten van beweging of cognitieve training. We richten ons hierbij specifiek op onderzoek naar (a) de diagnostiek van (dis)functioneren, (b) begrijpen van onderliggende mechanismen van (dis)functioneren, en (c) het ontwikkelen van nieuwe interventies gericht op het behouden van (hersen)functies of het versterken daarvan (bijvoorbeeld middels revalidatie).

Klik voor meer informatie over de verschillende onderzoekslijnen op onderstaande links:

• Klinische Ontwikkelingspsychologie

Het onderzoek van de sectie Klinische Ontwikkelingspsychologie heeft als doel sociale en biologische invloeden in de ontwikkeling van veel voorkomende emotionele en gedragsproblemen en gezondheidsgedrag bij kinderen en adolescenten te identificeren. We willen begrijpen welke factoren bijdragen aan of juist beschermen tegen een deviante ontwikkeling, en hoe op verschillende momenten tijdens belangrijke ontwikkelingstransities deze factoren de verdere ontwikkeling kunnen beïnvloeden. Naast fundamenteel onderzoek gericht op de mechanismen waarlangs probleemgedrag ontstaat, doen we ook interventie-onderzoek met zwangere vrouwen, kinderen, jongeren en hun ouders, en (jong) volwassenen. Met interventieonderzoek kunnen we de effectiviteit van interventies toetsen en daarnaast  meer inzicht krijgen in de werkzaamheid van veranderbare factoren bij het ontstaan van emotionele en gedragsproblemen en gezondheidsgedrag. Het meer fundamentele onderzoek van de sectie bestaat uit onderzoek in longitudinale cohorten van voor de geboorte tot en met de jong-volwassenheid, vaak aangevuld met intensieve en experimentele labstudies. Op dit moment hebben we een aantal specifieke onderzoeksprogramma’s:

Afgezien van bovenstaande onderzoeksprogramma's zijn er bij de sectie Klinische Ontwikkelingspsychologie parttime onderzoekers die werken aan verschillende  onderzoeksthema’s en daarover B- en M-theses begeleiden.