Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Onderzoek Bewegingswetenschappen

Het onderzoek van de afdeling Bewegingswetenschappen is ingebed in twee door de afdeling mede geïnitieerde instituten, namelijk Amsterdam Movement Sciences en Institute of Brain and  Behavior Amsterdam.

De afdeling hecht veel belang aan de maatschappelijke waarde van haar onderzoeksresultaten, dat dan ook nauw aansluit bij de Nederlandse Wetenschapsagenda (NWA). Ons onderzoek wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door partijen buiten de universiteit, zoals NWO, STW, EU, en collectebusfondsen en wij schenken veel aandacht aan translatie van onze kennis om ervoor te zorgen dat onderzoeksresultaten effect krijgen in de samenleving.

Onderzoeksgroepen

 • Fysiologie

  De sectie Fysiologie onderzoekt hoe het menselijk lichaam functioneert tijdens inspanning onder verschillende fysiologische omstandigheden en hoe het lichaam zich aanpast aan training en inactiviteit. In samenwerking met sport- en revalidatie-instellingen combineren we fundamenteel en toegepast onderzoek om het menselijk bewegen te begrijpen en verbeteren. Weonderzoeken dit op verschillende niveaus (moleculair, orgaan en hele lichaam) in gezonde mensen, ouderen, topsporters, endiverse patiƫntenpopulaties. We beschikken over een spieranalyselab (Laboratory for Myology) voor histologisch en moleculair onderzoek, en een menselijk prestatielab (Human Performance Lab) waarin we omgevingsfactoren kunnen simuleren.

  Meer weten over de sectie fysiologie? Klik hier

 • Neuromechanica

  Meer informatie vind je op de website https://www.human-movement-sciences.nl/nm/

 • Sensimotorische controle

  Het onderzoek binnen dit programma is gericht op de wisselwerking tussen sensorische informatie en motorische controle. We bestuderen visuele en haptische waarneming, doelgerichte armbewegingen (bijv grijpfunctie, onderschepping), cyclische bewegingen (bijvoorbeeld roeien, fietsen) en bewegingen van het hele lichaam. Ons doel is om het menselijk sensomotorische gedrag te begrijpen door het combineren van experimenteel onderzoek en wiskundige modellering.

 • Coördinatiedynamica

  Meer informatie vind je op de website https://www.human-movement-sciences.nl/cd/.

 • Motorische ontwikkeling & prestatie

  Het onderzoek van dit programma richt zich op perceptueel motorische controle, oftewel: welke invloed heeft waarneming op onze beweging, en wat is de invloed van lichamelijke of omgevingsbeperkingen hierbij? Het onderzoek wordt gedaan bij verschillende stadia van ontwikkeling, leren en topprestaties.

  De belangrijkste doelstelling van het programma is om de relatieve bijdrage van beperkingen in de perceptueel-motorische controle te identificeren. De kern van het onderzoek ligt bij de interactie tussen de taak (bijv. objecteigenschappen, taakinstructies) en beperkingen bij de mens (bijv. hersenbeschadiging, angst) met speciale nadruk op het gebruik van perceptuele informatie.