Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Onderwijs Organisatiewetenschappen

In onze verregaand ver-organiseerde samenleving zijn organisaties het middel om dingen gedaan te krijgen, het sociale weefsel voor onze communicatie en de motor achter maatschappelijke processen.

Dit wil niet zeggen dat, eenmaal georganiseerd, alles vanzelf op rolletjes loopt. Integendeel. Organiseren is een buitengewoon complex sociaal proces en organisaties hebben hun eigen vaak onverwachte dynamiek. Dit vraagt om specifieke sociaalwetenschappelijke kennis en inzicht in het functioneren van organisaties en het proces van organiseren. Elke organisatie, groot of klein, privaat of publiek, heeft te maken met vraagstukken van strategie, samenwerking, en verandering. Wij maken organisatiedilemma’s inzichtelijk door zowel de leefwereld van het individu en de bredere maatschappelijke problematiek in beeld te brengen. Centrale vragen in ons onderwijs zijn:

 • Wat zijn de onbedoelde, irrationele gevolgen van initiatieven en interventies?
 • Wat zijn cruciale dilemma’s in het samenspel tussen managers en medewerkers, beleid en praktijk, publiek en privaat, globaal en lokaal?
 • Hoe gaan organisatieleden om met het werk, met elkaar en met de klant, cliënt, patiënt, leerling, etc. en hoe verstouwen zij veranderingen in het werk?
 • Hoe kunnen organisaties inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de samenleving?

Keer terug naar de Organisatiewetenschappen homepagina.

Onze opleidingen

 • Bachelor

  De afdeling Organisatiewetenschappen biedt, in samenwerking met de afdeling Bestuurswetenschap & Politicologie, de bacheloropleiding B&O aan: 

 • Master

  De afdeling Organisatiewetenschappen biedt twee masteropleidingen aan, elk met een eigen sociaalwetenschappelijk perspectief op organisaties en organiseren:

  De masteropleiding BCO betreft een grotendeels Nederlandstalige opleiding. Deze benadert beleids-, communicatie- en organisatievraagstukken vanuit verschillende sociaalwetenschappelijke invalshoeken en disciplines, zoals de bedrijfskunde, psychologie, sociologie, communicatiewetenschappen en bestuurskunde. Belangrijke thema’s die in deze opleiding aan bod komen zijn strategievorming, organisatiegedrag, ondernemerschap, sociale- en organisatienetwerken en communicatie tussen en binnen organisaties.

  De Engelstalige masteropleiding COM richt zich op de culturele en interculturele dimensies van management en organisatie. COM kijkt vanuit een kritisch perspectief naar processen van lokale en internationale samenwerking, identiteit en in/uitsluiting, verandering en verzet tegen verandering, ondernemerschap en transnationalisme. De opleiding leert om organisaties ‘van binnenuit’ te begrijpen en ‘van buitenaf’ te analyseren.

  Beide masters bieden een inhoudelijke en methodologische aanvulling op de Bachelor B&O en sluiten goed aan op verschillende wo- en hbo-bachelors binnen het domein van de sociale en/of economische wetenschappen.

 • VU Academy of Social Sciences

  Daarnaast verzorgt de afdeling postacademisch onderwijs in het kader van de VU Academy of Social Sciences (VASS).