De bacheloropleidingen Notarieel Recht en Rechtsgeleerdheid hebben om verschillende redenen een meerwaarde ten opzichte van een hbo-opleiding Rechten. Allereerst omdat je op een geheel andere manier naar het recht leert kijken. Praktijk, onderzoek en wetenschappelijke theorie worden gecombineerd om ervoor te zorgen dat jij als student goed beslagen ten ijs komt in jouw latere werkende leven.
Ook mag jij je na een aansluitende masteropleiding Rechtsgeleerdheid of Notarieel Recht meester in de rechten noemen. Je kunt vervolgens na je bachelor en master Rechtsgeleerdheid kiezen voor een togaberoep zoals advocaat, rechter of officier van justitie. Na je bachelor en master Notarieel Recht kun je direct kandidaat-notaris worden en op een later moment in je carrière benoemd worden tot notaris. Ook voor Notarieel Recht geldt dat het mogelijk is het zogeheten 'civiel effect' te behalen. Daarmee heb je naast je notariële papiertje, ook toegang tot de togaberoepen (advocatuur, rechtelijke macht, officier van justitie). Je behaalt het civiel effect door vier extra vakken te volgen in een studiejaar naar keuze (je maakt zelf een studieplanning). Er zijn echter nog tal van andere mogelijkheden zoals adviseur, jurist of bijvoorbeeld onderzoeker.
De bachelor Notarieel Recht focust zich op drie notariële rechtsgebieden: het personen- en familierecht, het onroerend goedrecht en het ondernemingsrecht. Als student Notarieel Recht doe je specialistische kennis op van deze rechtsgebieden. De universitaire bachelor Notarieel Recht is daarom een goede keuze voor hbo-studenten die deze rechtsgebieden interessant vinden.