Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Literatuur zoeken

Hoe vind ik literatuur voor mijn paper, scriptie of proefschrift? Wij helpen je graag op weg.

Zoekstrategie maken
Maak voordat je gaat zoeken een zoekstrategie. Stel eerst een onderzoeksvraag op en ontleedt die vervolgens in zoektermen. Hulp nodig? Raadpleeg onze tutorials of volg de workshop Slim Literatuur zoeken voor je paper.

Tutorials slim literatuur zoeken
Informatievaardigheden A
Informatievaardigheden B
Informatievaardigheden C

Ik zoek de juiste literatuur bij mijn onderwerp.
Gebruik multidisciplinaire citatiedatabases (zoeksystemen) als Scopus of Web of Science, of gebruik de vak/onderwerpsdatabases (Psychinfo, Rechtsorde, Pubmed, etc) waarvoor de UB van de VU licenties heeft. 

Ik heb de titel en naam van de auteur en zoek een specifieke publicatie.  
Dan kun je zoeken via LibSearch of Google Scholar. In LibSearch kun je zien in welke bibliotheken (nationaal en internationaal) de publicatie beschikbaar is. Als je zoekt via Google Scholar kun je alleen zien of de UB van de VU de publicatie al dan niet heeft. 
  
Zoeken met multidisciplinaire en vakspecifieke databases
Voor het zoeken van wetenschappelijke informatie (artikelen, congresverslagen en reviews) bij een onderwerp, adviseren we je gebruik te maken van zoeksystemen (bibliografische databases) als Scopus of Web of Science. Deze hebben ook een citatie-index. Bij elk artikel zie je hoe vaak het is geciteerd. Als je doorklikt, zie je ook een lijst van auteurs die het artikel geciteerd hebben en in welke publicatie. Zo krijg je inzicht de academische waardering voor het artikel (aantal citaties) én kom je weer nieuwe publicaties op het spoor.

Daarnaast is er vaak aanvullend onderzoek in vakdatabases nodig. De artikelen en congresverslagen in deze databases, vind je niet als je zoekt met Google (Scholar) en je vind ze ook niet altijd via LibSearch. 

Zoekmachines en databases
Google Scholar
LibSearch
Scopus
Web of Science

Ik zie minder op tegen zoeken van literatuur voor mijn scriptie

Ik zie minder op tegen zoeken van literatuur voor mijn scriptie

VU-studenten Marja en Lieke volgden de UB-workshop Zoek en Vind Literatuur. ‘Deze workshop heeft echt een deur voor me geopend’, vertelt masterstudent Marja. ‘Ik zie nu minder op tegen het zoeken van literatuur voor mijn paper en scriptie.' Lees hier welke tips zij voor je hebben. En meld je ook aan voor een gratis UB-workshop. Je kunt ze het hele jaar door volgen.

Lees het hele interview
Marja en Lieke doen mee aan een workshop